10 DINGEN DIE JE ZOU MOETEN WETEN ALS JE NAAR ITALIË GAAT

Als je naar italië gaat

Voor mij is het iedere keer weer een feest om naar Italië te gaan. Ik geniet van alles van het land. Van het eten tot de mensen, van de diversiteit in het landschap tot aan de gebruiken. Vanaf jongs af aan kom ik er en ik leerde de gebruiken kennen en gebruiken. Maar ooit was ook voor mij de eerste keer en waren een aantal dingen beter te begrijpen geweest als ik ze tevoren had geweten. Als jij nog nooit in Italië bent geweest dan zijn dit de 10 dingen die je zeker moet weten als je er heen gaat. En ben je er al wel geweest, dan is dit zeker herkenbaar voor je! 

1. JE EET LATER DAN JE GEWEND BENT

De meeste restaurants openen ‘s avonds hun deuren niet voor 19:00 uur en hoe zuidelijker je gaat, hoe later dit wordt. Dat wetende is het beter de rest van de maaltijden ook wat later in te plannen om momenten van ernstige honger te vermijden. Maar gelukkig hebben de Italianen hier iets op bedacht! De aperitivo! Al genietend van een drankje kun je je ook te goed aan lekkere Italiaanse hapjes want de Italianen hebben de (goede) gewoonte hun gasten aan het eind van de middag op een (lokale) snack te trakteren.

Maar gelukkig hebben de Italianen hier iets op bedacht! De aperitivo!

2. DE ”SIESTA”

Tussen 13:00 en 16:00 uur zijn in Italië veel winkels gesloten. Het is dan tijd voor de siesta! De Italianen houden van een goede lunch met hun familie en rusten daarna nog even uit voor ze weer aan het werk gaan. Winkels (en apotheken e.d.) zijn daarentegen in de avonden vaak wel lang geopend. Tussen 13:00 en 16:00 uur vindt je ook echt veel minder mensen op straat.

3. WIFI IS NOG IN ONTWIKKELING

Een veelgevraagde wens de laatste jaren: WiFi op de plaats van je vakantiebestemming. Houd er rekening mee dat dit in Italië, en zeker in landelijk gelegen gebieden, niet altijd even goed werkt. Probeer je er niet te druk om te maken en geniet van je vakantie! Ga je op werkbezoek of wil je vakantie en werk combineren? Ga dan niet zomaar af op het “WiFi” symbool, maar vraag even naar de ervaringen. Goed om te weten is dan misschien ook dat je tegenwoordig je telefoonabonnement net zoals in Nederland kunt gebruiken en je er niet meer voor betaalt. Ook niet voor het internet. Bekijk de voorwaarden van jouw provider nog wel even voor je vertrekt!
En ja, zónder WiFi is misschien ook wel eens lekker?!

4. EÉN LAND, HEEL VEEL VERSCHILLEN

Er is een wereld van verschil tussen Noord en Zuid Italië. Het is dan misschien wel hetzelfde land maar er is niet 1 van de 20 regio’s gelijk. Iedere regio heeft zijn eigen gerechten en wijnen, zijn eigen gebruiken en ook de landschappen verschillen van regio tot regio! Ga jij al jaren naar dezelfde regio omdat het er zo mooi is? Misschien wordt het dan tijd om eens een andere regio te proberen. Je zal verrast worden!

Dingen die je moet weten als je naar Italië gaat

5. TICKETS AFSTEMPELEN VOOR HET OPENBAAR VERVOER EN COMBINATIETICKETS

Stempel je gekochte tickets voor het openbaar vervoer af bij de automaten op het perron. Het kopen van een kaartje alleen is niet voldoende! In grote steden is het vaak mogelijk een ticket te kopen waarmee je, gedurende een dag, gebruik kunt maken van al het openbaar vervoer in de stad.
Ook kun je in de cultuursteden vaak combinatietickets kopen waarmee je zowel kunt reizen als enkele culturele bezienswaardigheden mee kunt bezoeken.

6. WINKELEN OP DE MARKT

Het bezoeken van een markt is in Italië een hele belevenis. Je bevindt je tussen de druk winkelende Italianen en voor weinig geld heb je bijvoorbeeld een caffetiera (Italiaans koffiepotje) die je mee naar huis kunt nemen om de geur van je Italiaanse ochtenden te herbeleven. Ook erg leuk om te ervaren zijn de grote groente- en fruit markten en de vismarkten. Een drukte van jewelste, waar je je ogen (én oren) uitkijkt!

Italiaanse markt

Italiaanse markt

7. ESPRESSO EN CAPPUCCINO VOOR EEN PRIKKIE

Als je, net als ik, houdt van een kopje goede espresso of cappuccino dan zit je goed in Italië. Dat ze goed koffie kunnen zetten, weten we maar de prijzen zijn er ook nog eens een stuk lager dan in Nederland. Voor een espresso betaal je zo’n € 0,90 en voor een cappuccino rond de € 1,20/ € 1,30. Echt waar! En hoe zuidelijker je komt in Italië, hoe goedkoper ze worden!

8. (Dure) RITJES MET DE TAXI

Een ritje met een Italiaanse taxichauffeur kan een leuke ervaring zijn, maar het kan je ook flink wat geld kosten als de meter ”onverhoopt” niet werkt. Controleer dit vóór je vertrekt, wijs de chauffeur erop als het niet zo is en sta er zo nodig op om een vast tarief af te spreken.

9. DE BESTE PIZZA EET JE..

.. in Napels. Voor een échte pizza, ga je naar Napels. Dat is de Zuid-Italiaanse stad waar de pizza oorspronkelijk vandaan komt. En wáár je in Napels dan exact de lekkerste pizza eet, is een kwestie van uitproberen natuurlijk! Buon appetito!

10. EEN STRAATJE VERDEROP VOOR EEN AUTHENTIEKE ERVARING

Natuurlijk! Eten aan een prachtig plein of een drankje met uitzicht op het Colosseum is schitterend. Of het eten er lekkerder is, valt echter te betwijfelen. Op de hotspots zijn de prijzen hoger, er zijn meer toeristen en vaak valt het eten er behoorlijk tegen. Wat te doen? Sla lukraak een keer rechts- en linksaf en loop een stukje verder de achteraf gelegen straatjes in. Ongetwijfeld kom je daar tal van kleinere, minder dure en gezelligere restaurants tegen waar je door de eigenaren ontzettend hartelijk wordt ontvangen en ook nog eens heerlijk kunt eten. Voor een echte authentieke ervaring tussen de Italianen loop je dus even een blokje om.

 

Voor meer informatie over Robin of over haar super leuke vakanties kijk je op haar website of op haar socials.

www.particolarevakanties.nl

https://www.facebook.com/particolarevakanties/

https://www.instagram.com/particolarevakanties/

Robin Prijs

17-07-2017