Afwisseling in de keuken

Het is met onze geest zo gesteld dat afwisseling meer ontspanning geeft dan rust.

Afwisseling ontspant

Dit citaat van Ernst Freiherr von Feuchtersleben kwam ik onlangs tegen en het deed mij heel erg denken aan de Italiaanse keuken met zijn ongekende hoeveelheid aan verschillende gerechten. Die afwisseling geeft mij rust zowel binnen als buiten de keuken. En dat terwijl ik regelmatig van mensen te horen krijg dat de Italiaanse keuken slechts bestaat uit pizza en pasta, denken in schaarste noem ik dat. Talloze gerechten uit elke streek van het land geven een oneindige hoeveelheid aan afwisseling en daarmee ook ontspanning, geen dag hoeft hetzelfde te zijn! Afgelopen weekend heb ik voor een bijzonder persoon een sbrisolona taart mogen maken, een taart met een geweldig verhaal zoals zo veel gerechten uit Italië. De meest sociale taart van de prachtige stad Mantova en misschien wel heel Italië, zo wordt hij genoemd omdat hij snel verkruimeld en de kruimels met de hand gegeten moeten worden. Dit zorgt voor een ongedwongen sfeer aan tafel en helpt bij het op gang brengen van een goed gesprek of misschien wel bij het aansnijden van een lastig onderwerp. De eenvoud van de sbrisolona taart staat symbool voor de gerechten die schitteren door hun eenvoudigheid. Het verhaal achter deze taart geeft het gerecht echter een hele nieuwe dimensie en daarom is het zo leuk en belangrijk om die verhalen te horen. 

Italiaanse taart

Italiaanse taart

Ongedwongenheid in Italië

Ook had ik dit weekend een gesprek met twee bijzonder vriendelijke mensen die houden van Italiaans eten en de rust die het met zich meebrengt. De ongedwongenheid is ongekend, er is in Italië simpelweg geen ontkomen aan. Even rustig zitten op een bankje langs een rivier omringd door mooie groene bomen en frisse blauwe lucht. Een stadswandeling met slechts je gedachten en de indrukken van een nieuwe stad. Maar eenmaal terug in Nederland schiet de haast er toch vaak weer snel in, de drukke planning op werk, het snelle eten tussendoor. Ook in dit geval moest ik denken aan een citaat, deze keer van Albert Einstein:

The only reason for time is so that everything doesn’t happen at once

 Laten we dus ook vooral gebruik maken van die tijd en zorgen dat niet alles tegelijk moet gebeuren. Komende week komt de zon terug in Nederland, een goede reden om eens naar buiten te gaan, een heerlijke wandeling te maken langs de dichtstbijzijnde rivier, te genieten van een lekkere bak koffie op een terras. Maak een kruimeltaart met je vrienden en begin een goed gesprek, maak wat deeg en probeer een pizza te maken, steek de barbecue aan en nodig wat vrienden uit, doe al deze dingen en wissel af maar neem vooral de tijd, want die heb je. 

Ongedwongenheid in Italië

Niels Drenth

03-07-2017