Aperitivo in Utrecht

Italië in april

Ik las van de week iets interessants: we zijn eigenlijk al gewend geraakt aan een warme maand april in Nederland, vanwege een warmer april van de afgelopen jaren. Nu wil ik niet zeggen dat ik een tegenstander ben van de natuur zijn beloop te laten gaan maar van mij mag het stiekem nog wel iets warmer.. en vooral wat droger.

Heerlijk de dag bespreken

Bijvoorbeeld om lekker aan het einde van de middag buiten te kunnen zitten, in de tuin of op een terras. In Italië is het vrij gebruikelijk om dan af te spreken voor een aperitief. Heerlijk de dag bespreken, tot rust komen en de aanloop maken naar de avond, die in veel gelegenheden gevuld is met goed eten. 

aperitivo in Nederland

Italiaanse champagne

Italiaanse champagne, tijdens deze gemoedelijke bijeenkomst is het niet ongebruikelijk een glas wijn, prosecco of een aperitief als Spritz, Pirlo of Negroni te nuttigen. Bij mijzelf is het afhankelijk van waar ik me begeef; in Florence zal ik wat sneller voor een Negroni gaan (een mix van rode Vermout, Gin en Campari) terwijl ik in Brescia wat eerder voor een Pirlo zal kiezen (de versie van een Spritz maar dan met Campari naast de gebruikelijke prosecco, sodawater en ijs). Een glas Franciacorta, Italiaanse champagne, behoort ook zeker tot de opties in Brescia, Lombardia.

Uiteraard gaat dit aperitief, wat onder (Noord-)Italianen echt een ritueel is, gepaard met lekkere hapjes. Denk hierbij aan olijven (zowel in de gebruikelijke wijze als gefrituurd), gevulde pepers, zoutjes als chips en taralli, kaas en vleeswaren zoals gedroogde ham. Door de jaren heen is het aanbod groot geworden, dermate groot dat sommige met name jongere Italianen er een apericena van maken; avondeten gevuld met de hapjes bij de aperitivo. Ook wel "Happy hour" genoemd. In Florence kom ik graag in de Soul Kitchen om de hoek van Santa Croce, vaak een uitgebreid buffet met lokale en minder lokale gerechten, je betaalt per drankje en mag dan op z’n Hollands; “zoveel pakken als je wilt”. De sfeer is er vaak goed en ze hebben heerlijke Italiaanse cocktails.

Toia Italiaanse catering aperitivo

Italiaans aperitief

Zodoende hoop ik dus ook dat de zon snel weer terug komt en er een lekker aperitief gedronken kan worden in de zon. Tot die tijd gaan mijn gedachte uit naar Italië en de vele herinneringen die ik daar heb.