Gewéldige Italiaanse risottoballetjes, arancini [met recept]

Ben je wel eens in Italië geweest? Dan heb je ze vast wel eens gezien, arancini. Alles over deze heerlijke zuid-Italiaanse risottoballetjes lees je hier. 

Rijstballetjes arancini.JPG

 

Wat zijn arancini? 

Arancini zijn gefrituurde rijstballetjes gemaakt van risotto. Simpel toch? Het is een gerecht wat gemakkelijk te maken is indien je even de tijd hebt. Wanneer een risotto is afgekoeld wordt deze vrij stijf en kan je er makkelijk balletjes van maken. Ze worden gevuld met een simpele ragù of met een vegetarische vulling met boter en mozzarella. Daarna worden ze gepaneerd en gefrituurd.

In Sicilië zijn ze er helemaal weg van en ook nog eens trots op, terecht zou ik zeggen. Ze zijn er zelfs zó trots op dat het geregistreerd staat als een traditioneel Siciliaans gerecht bij het ministerie van landbouw. De naam is afkomstig van het feit dat ze ongeveer zo groot zijn als een arancia ofwel een sinaasappel en ook ongeveer die kleur hebben. Ze kosten op Sicilië tussen de 1,30 en 1,80 per stuk.

wat zijn arancini.JPG

 

Arancini versus arancine 

In Italiaanse les leer je dat het enkelvoud arancino is en in het meervoud arancini. Leg je dit voor aan iemand in Sicilië dan is de kans groot dat ze dit tegen zullen spreken. Er bestaat namelijk ook nog een ‘vrouwelijke’ variant namelijk de enkelvoudige arancina en in het meervoud de arancine.

Nu kom ik zelf niet uit Sicilië maar heb ik dit eens voorgelegd aan Alessandro Urbano, een vriend uit Palermo. “Il nome deriva dall’arancia perché la forma è simile. A Catania la chiamano arancino, mentre a Palermo arancina”. De naam komt van de sinaasappel gezien de vorm vergelijkbaar is, in  Catania, het oosten van Sicilië zeggen ze arancino en in Palermo, het westen, zeggen ze arancina.

 

Arancini versus supplì 

Overal in Italië maken ze deze heerlijke rijstballetjes maar soms verschillen ze wat in vorm of vulling. In Rome bijvoorbeeld maken ze deze iets meer in de vorm van een kroketje en dan krijgen ze de naam supplì. Tijdens het koken voor een groep Italiaanse architecten uit Rome, die bezig waren met een project in Nederland heb ik een wijze les geleerd. Op het menu stonden arancini maar de groep bleef maar vragen naar supplì, ik begreep er niks van. Ik zal nu ook ongetwijfeld een aantal romeinen op de tenen trappen door arancini te vergelijken met hun supplì en er (voorlopig) niet een heel nieuw artikel aan te wijden. 

Voorbeeld van supplì via pixabay. Wil je meer lezen over suppli, check dan  dit Blog  van ciaotutti

Voorbeeld van supplì via pixabay. Wil je meer lezen over suppli, check dan dit Blog van ciaotutti

 

Wanneer worden arancini gegeten?

De balletjes worden het meeste gegeten als snack gedurende de dag máár tijdens de nationale feestdag Santa Lucia is er een ware ‘race’ tussen de Palermitani wie er de meeste arancine kan eten. Om hun toewijding aan de heilige Lucia te laten zien eten ze op 13 december de hele dag geen brood of pasta maar uitsluitend rijst en arancine. Hoe mooi is dat, een hele dag arancini eten! De rijstballetjes worden in het zuiden in 'tutti i bar' verkocht maar ben je in Palermo probeer dan eens langs te gaan bij “arancina bomba”. Hier verkopen ze verschillende soorten en maten en zijn ze allemaal ontzettend lekker! 

Arancina bomba in Palermo

Arancina bomba in Palermo

 

Hoe maak ik arancini?

Neem vooral even de tijd wanneer je begint aan het maken van de risottoballetjes. Heb je een keer een zondagmiddag over begin er dan vast aan en vries ze in. Ze laten zich namelijk prima invriezen en kunnen dan gefrituurd worden op het moment dat ze worden geserveerd. Neem voor de risotto een mooie rijst als een arborio of een carnaroli. Deze zijn kwalitatief goed te verkrijgen en maken een mooie risotto.

Er is een makkelijke versie waarbij we 1 kilo rijst in 2,5 liter water koken en that’s it en er is een wat uitgebreidere versie waarbij we een echte risotto maken alvorens de balletjes te draaien. In dit recept maken we de simpele versie omdat ze dit in Palermo ook doen. Bij voorkeur maken we de bouillon zelf voor de risotto maar heb je daar geen zin in of tijd voor neem dan bouillonblokjes. Los wat saffraan op in water en voeg deze toe aan de risotto voor een mooie gele kleur. 

Geen zin om ze zelf te maken? Bestellen kan ook! 

 

 

Arancini recept

Here we go, we beginnen met een simpele risotto voor het arancini recept

Ingrediënten: 500 gram risottorijst - 1,5 liter bouillon - 40 gram ongezouten boter - Peper - Zout - saffraan

Vul een pan met water en doe daar de bouillon blokjes, boter, zout en saffraan in. Breng dit aan de kook en voeg de rijst toe. Kook tot de rijst gaar is en tot alle bouillon is opgenomen. Wil je lekker veel balletjes maken doe dan 1 kilo rijst en 2,5 liter bouillon in een pan. Om de rijst sneller af te laten koelen kan je hem ruim verdelen over een glad oppervlakte. Laat de risotto afgedekt afkoelen in de koelkast.

Risotto voor de risottoballetjes

Risotto voor de risottoballetjes

 

Ok, dat was stap 1! Nu staat het eerste gedeelte vast klaar en kunnen we beginnen aan de vulling. Dit is een vegavulling van een vlugge tomatensaus met doperwten en mozzarella. Wil je hem niet vegetarisch maken voeg dan 500 gram gehakt toe!

 

Ingrediënten: Olijfolie - 1 teen knoflook - 1 Fles gezeefde tomaat - 150 gram doperwten - Peper - Zout

 

Zet een pan met water op en zout dit licht wanneer het kookt. Voeg de doperwten toe aan het kokende water en kook ze gaar. Schenk wat olijfolie in pan en leg hier het gepelde teentje knoflook in, je hoeft hem niet te snijden alleen kneuzen is genoeg.

Laat dit 4 minuten staan op een middelhoog vuur en voeg de gezeefde tomaat toe. Pas op! de boel kan nog nog al wat gaan spetteren! Schenk de fles in 1 keer leeg en zet desnoods het vuur wat zachter. Voeg de gekookte doperwten toe aan de saus en breng de saus op smaak met peper en zout. Zet de saus in de koelkast om af te laten koelen. (Vergeet niet het teentje knoflook er uit te vissen)

Vega vulling voor de arancini

Vega vulling voor de arancini

 

Voor we verder gaan met het arancini recept zetten we een beslag klaar van 200 gram bloem, 300 ml water en een klein snufje zout. Ook zorgen we dat we 2 bollen mozzarella in kleine stukjes scheuren én dat we een bakje klaar hebben staan met paneermeel.

 

We hebben nu de vulling van de rijstballetjes, het beslag en de rijst klaar staan, tijd om de arancini te maken!

 

Neem wat van de risotto, leg dit in de palm van je hand en duw hier stevig een kuiltje in. Neem nu een lepel en schep wat van de saus in het kuiltje, voeg twee stukjes mozzarella toe en sluit de vulling af door nog wat risotto te nemen en bovenop de vulling te leggen. Draai er nu een mooi balletje van. Herhaal dit tot dat alle rijst op is. Probeer mooi uit te komen met de saus en mozzarella. En onthou, ze hebben het formaat van een sinaasappel!

Als je alle balletjes gemaakt hebt mogen ze door het beslag tot ze mooi bedekt zijn. Nu rollen we ze door het paneermeel en zetten we ze op een schaal aan de kant. Herhaal dit tot alle balletjes gepaneerd zijn. Wil je ze invriezen om ze op een later moment te frituren? Dan is dit het juiste moment! TIP: Probeer met één hand te paneren en met één hand de ballen door het beslag te halen zodat je ze netjes paneert.

Tijd om te frituren! 

Zet een pan op met zonnebloemolie en verwarm deze tot ongeveer 170 graden. Dompel stuk voor stuk de ballen in de olie en frituur ze tot ze mooi goudbruin zijn en de mozzarella is gesmolten. 

arancini recept.JPG

 

Buon appetito! 

 

Arancini uit de oven

Het lekkerste zijn ze wanneer ze net zijn gebakken maar de rijstballetjes zijn ook koud erg lekker. Wil je ze opwarmen? Zet ze dan in een hete oven op 200 graden. Zo worden ze mooi warm alleen worden ze zo wel iets zachter. Arancini kan je ook prima maken van risotto die je de vorige dag hebt gegeten en waar je nog van over hebt! 

 

Voor de Italiaanse lezers hier het familierecept van Alessandro Urbano;

Si prepara prima il riso mettendone un chilo in una pentola con 300 millilitri d’acqua, sale, 30 grammi di burro, 2 grammi di zafferano. Si fa cuocere fino a quando il riso non sia al dente e poi si mette in una ciotola o su un piano per farlo raffreddare. Poi quello che si mette dentro. In seguito si mette in una ciotola acqua e farina ed in un’altra si mette del pan grattato. Successivamente si mette del riso in una mano e si inserisce al centro un po di ragù en con entrambe le mani si fa una palla di riso. La palla di riso ripiena deve essere passata nell’acqua e farina e poi sul pan grattato. In fine, si fa riscaldare dell’olio in una pentola è quando ben caldo, ci si buttano dentro le palle di riso finché non diventano dorate e pronte ad essere consumate.

Alessandro Urbano, foto door Cami 

Alessandro Urbano, foto door Cami 

Arancini op Sicilië

Arancini op Sicilië

Alessandro Maakt arancini

Alessandro Maakt arancini

Ga je deze zomer met je vrienden lekker in de tuin zitten, serveer ze dan deze heerlijke Siciliaanse snack! :) 

Geen zin om te koken? Bestellen kan ook!

 

Grazie Ale e Cami per tutto!

 

Wil je meer lezen over heerlijke Italiaanse hapjes KLIK HIER 

 

Groet, 

Niels van Toia

05-06-2018