Mooie Italiaanse gerechten voor de winter

Italiaanse wintergerechten

Toia Italiaanse Catering's Niels aan het woord;

Tijdens de grauwe grijze dagen, die Nederland nu in haar greep houden, is binnen blijven vaak het devies. Tijdens dit deprimerende weer wil je graag dat die lach weer op je gezicht verschijnt. Hoe kan een eerste levensbehoefte als voeding hieraan bijdragen? Niels Drenth, eigenaar en chef van Toia Italiaanse Catering, deelt zijn visie welke Italiaanse winter gerechten je gemakkelijk zelf kan maken en welke je het best kan bestellen.


Seafood

Als je seafood wil gaan koken moet er ten eerste bedacht worden welke verse ingrediënten er voor handen zijn. “Mijn gedachten gaan gedurende deze grijze dagen uit naar de lente. De lente geeft alles wat meer glans en brengt een hoop mooie producten en gerechten met zich mee. Tot die tijd moeten we het doen met verse ingrediënten die we nu voor handen hebben. Afgelopen week heb ik weer een voorraad bottarga opgehaald in Italië en dat sluit aan bij het ‘seafood season’ wat de winter in feite is,” aldus Drenth.

Al wordt bottarga niet per se geproduceerd in de winter, het is wel een gerecht dat het goed doet in de winter. Het wordt gemaakt van de kuit van de harder en laat zich perfect combineren met een goede olijfolie, knoflook en peterselie. Bovendien blijkt bottarga ook heerlijk te passen bij een mooie Italiaanse artisjok. “Voor mij is de bottarga een favoriet! Bovendien werkt een goed bord met spaghetti alla bottarga perfect als comfort food in de winter. Maar laten we ook de ricci niet vergeten, de Italiaanse naam voor zee-egels. Met hun unieke textuur een must voor de liefhebber. In de winter zijn ricci vaak kwalitatief goed te verkrijgen en sluiten dus perfect aan bij het seizoen,” concludeert de chef.

Comfort food

In de winter heb je nog wel eens behoefte aan troost. We hebben net een week geleden één van de meest deprimerende dagen van het jaar achter de rug en de zomer lijkt nog ver weg. Je komt thuis van werk en niet alleen de wolken maar ook in je hoofd kleurt alles grijs. “Ik heb daar in Italië een remedie op gevonden, lasagne! Vanaf het moment dat de geur van de saus, kaas en pasta je oven uit komt verschijnt er al langzaam een glimlach op je gezicht. Die kleur grijs begint langzaam te veranderen naar de kleur van de zon en van geluk. Als je de lasagne uit de oven haalt en aansnijdt en een heerlijk stuk op je bord kan scheppen weet je dat je dag beter wordt,” aldus de eigenaar van Toia.

Dat heilzame gevoel.. dat maakt lasagne zo’n mooi gerecht en perfect om in de winter eens te eten. Nu kost het best wel wat tijd om zelf een fatsoenlijke lasagne te maken dus zou je het ook kunnen kopen. Dan hoef je hem alleen maar in een voorverwarmde oven te plaatsen en dan is het net alsof je favoriete familielid met liefde dit gerecht voor je heeft gemaakt. “Maar waar koop je dan lasagne? In de supermarkt? In de supermarkt is de passie vaak ver te zoeken in de lasagne! Dus vinden wij dat we het eigenlijk zelf maar moeten gaan doen,” constateert Drenth.

Lasagne dus kopen of zelf maken?

Het is veel lekkerder om zelf bechamelsaus te maken. Ondanks de eenvoud van het maken van een goede bechamel is het toch een flinke drempel voor vele mensen. Niels concludeert: “Zodoende hebben wij besloten vanaf volgende week op zoek te gaan naar de juiste uitvoering van het maken, bezorgen en afhalen van lasagne. Nemen wij u het werk uit handen en heeft u zowel het gemak als het overheerlijke genieten van dit Italiaanse comfort food. En vergeet de bottarga en ricci niet te proberen!”

Recept voor Linguine alla bottarga

Ingrediënten:

-Linguine-Bottarga-Peterselie-Knoflook-Zout-Peper-Olijfolie-Peperoncino

Zet een grote pan met water op het vuur om de pasta te koken. Rasp de bottarga fijn en bewaar deze in een kommetje. Snij de knoflook en peterselie fijn en bewaar deze in kommetje. Als de pasta bijna beetgaar is zet je een koekenpan op het vuur en leg je hier een laagje geraspte bottarga in met wat olijfolie en knoflook. Stort nu wat pasta in de koekenpan maar nog niet alles. Nu weer een laagje bottarga en knoflook en wat kookvocht en olijfolie en herhaal deze stappen tot de pasta op is. Voeg nu een klein beetje peperoncino toe en olijfolie. Neem een spatel en roer alles goed door elkaar en serveer.

Spaghetti met bottarga
Pasta met bottarga

Wil je weten hoe je ricci schoonmaakt? Kijk dan hier: ricci schoonmaken

 

Albin Meijer 

Niels Drenth

23-01-2018