dat noem ik een hele opdracht

Een vlak en snikheet plein omtoveren tot de grootste eetgelegenheid van een stad, dat noem ik een hele opdracht. In Brescia is het ze gelukt, piazza della Vittoria was gisteren het toneel van een bijzonder gezellig eet- en drinkfestijn van ongekend formaat. Alsof dat nog niet genoeg tot de verbeelding sprak was er ook nog een dresscode, white! Dus inmiddels zitten we met een beeld in ons hoofd van enkele honderden volledig in het wit geklede Italianen genietend van geweldige thuis-gemaakte lekkernijen en een goed glas valdobbiadene op een geweldig mooi versierd plein. Wat zeg ik, enkele flessen zorgvuldig uitgekozen valdobbiadene prosecco, het geluid dat het ontkurken van een fles bubbels maakt heb ik zelden zo vaak gehoord als gisteravond. De ene, van huis meegebrachte tafel, was nog mooier aangekleed als de andere, wit tafellinnen en wit serviesgoed maakte het af. Het enige nadeel van de dresscode ‘white’ was dat menigeen zich in moest houden tijden het enthousiast aanvallen van de heerlijke pasta’s met bijhorende sausen.

Niels van Toia gaat 'white'

Alsof het einde van de dag niet mooi genoeg was begon de dag ook bijzonder goed. Ik heb kennis mogen maken met kaasmaker Cesare in Osmate, nabij Milano en hij heeft me alles verteld over het maken van zijn overheerlijke Italiaanse kazen, een van de meest bijzondere Taleggio kazen die ik heb geproefd evenals een geweldige gerookte caprobiola, dat leest u goed, caprobiola een gerookte robiola-style kaas van geitenmelk . Bovendien zijn we getrakteerd op een klein stukje Nederland temidden van de prijswinnaars van Italiaanse ONAF kaas-prijzen namelijk op hangop! Ook dit leest u goed, hangop die het kennelijk goed doet in een dorpje waar zo’n 300 mensen wonen en de wereld toch een beetje stil lijkt te hebben staan. Hier de foto's:

Toia melk pasteuriseren
Toia heeft kaas voor het kiezen
Toia heeft nog meer kaas voor het kiezen
Toia heeft het meeste kaas te kiezen