Een avondje Italiaans genieten met vrienden

Italiaans genieten 

Het was een willekeurige woensdag in herfstig Nederland. Ik kwam uit mijn werk en had bij mij thuis met wat vrienden afgesproken. We zouden met zijn allen wat gaan eten en drinken onder het genot van wat muziek. Dit werd een super relaxt avondje Italiaans genieten waar ik lekker veel energie uit haalde voor de rest van de week. Wat droeg hier allemaal aan bij?

Er kwam van alles lekkers op tafel te staan: Schiacciata, Gorgonzola, Provolone

 

Er werd gestart met een aperitivo. Relaxt, vrijblijvend en gezellig even bijkomen van het werk. “Niks moet, alles mag,” werd er geroepen. Dat klonk als muziek in mijn oren! Er kwam van alles lekkers op tafel te staan: Schiacciata, Gorgonzola, Provolone en een selectie van uiteenlopende dungesneden vleeswaren waarvan ik de naam u even verschuldigd ben. En dat alles werd begeleid door een heerlijke Belussi Prosecco (en later een biertje). Mijn huis kwam al helemaal tot leven! En dat na een lange zware werkdag. Heerlijk! 

Italiaanse kaas en vleeswaren

Italiaans eten

Mijn vriendengroep deelt een aantal passies. Eén daarvan is lekker eten met elkaar. Een ander is muziek. En, meer specifiek, de stijl van techno; een elektronische muziekstijl die wij associëren met energie, sympathie, emotie en creativiteit. Een stijl die perfect aansluit op een gemoedelijke avond met Italiaans eten en de Italiaanse cultuur ,die ook zo gekarakteriseerd is. Dit werd dan ook lekker aangezet tijdens de aperitivo en iedereen praatte er met elkaar over. Muziek begeleidt en muziek ondersteund.      

 

Bottarga

Niels, een goede vriend van mij die zijn eigen Italiaanse cateringbedrijf heeft, had uit Italië een stuk Bottarga meegenomen. Dit is een ingrediënt bestaande uit viseitjes van de harder, tonijn of zwaardvis en wordt veel gegeten in het gebieden als Sicilië en Sardinië. De eitjes worden samen geperst, gezouten en gedroogd, resulterend in een donkerrood stuk wat gemakkelijk geraspt kan worden. Dit maakt het een ideaal ingrediënt om bijvoorbeeld als substituut van zout te gebruiken. Toch geeft het meer dimensie dan zout. Hij serveerde het met spaghetti, olijfolie en knoflook. That’s it! Maar lekker… oh zo lekker!   

 

Italiaans dessert

Daarna volgde een heerlijk romige Panna Cotta met koffie en thee. Dan denk je: het zit erop. Niets is minder waar. Er werden nog wat biertjes koud gelegd en Niels toverde een heerlijke Fiore Taleggio kaas tevoorschijn. Deze heeft roots in Lombardia, maar wordt ook in de provincie Utrecht geproduceerd. Heerlijk romig met een klein zuurtje en een tikkeltje zout. 

 

Hoe leuk en lekker zou het zijn om thuis eens een kwalitatief hoogwaardig gerecht te nuttigen?  Een traiteur of cateraar kan een mooie instap zijn in lokale Italiaanse ingrediënten en gerechten. Klik hier bijvoorbeeld eens en laat u verrassen wat er allemaal mogelijk is.

 

Welkom thuis. Welkom in Italië. En wat een warm welkom!