Een gemoedelijk ritueel, Aperitivo

Ik las van de week het bericht dat we eigenlijk al gewend zijn aan een warmere maand april in Nederland, vanwege een warmer april de afgelopen jaren. Nu wil ik niet zeggen dat ik een tegenstander ben van de natuur zijn beloop te laten gaan maar van mij mag het wel iets warmer en vooral wat droger. 

Heerlijk de dag bespreken

Bijvoorbeeld om lekker aan het einde van de middag buiten te kunnen zitten, in de tuin of op een terras. In Italië is het vrij gebruikelijk om aan het einde van de middag af te spreken voor een drankje, een aperitief. Heerlijk de dag bespreken, tot rust komen en de aanloop maken naar de avond, in veel gelegenheden gevuld met goed eten. 

Toia aperitivo

Tijdens deze gemoedelijke bijeenkomst is het niet ongebruikelijk een glas wijn te drinken, een glas prosecco of een aperitief als Spritz, Pirlo of negroni. Bij mijzelf is het afhankelijk van waar ik me begeef, in Florence zal ik wat sneller voor een negroni, een mix van rode vermout, gin en campari gaan. Daar waar ik in Brescia wat eerder voor een Pirlo zal kiezen, de versie van een Spritz maar dan met Campari naast de gebruikelijke prosecco, sodawater en ijs. Een glas Franciacorta behoort ook zeker tot de opties in Brescia, Lombardia.

Uiteraard gaat dit aperitief, wat onder (noord-)Italianen echt een ritueel is, gepaard met het nodige lekkers om te eten. Denk hierbij aan olijven, zowel in de gebruikelijke wijze als gefrituurd, gevulde pepers, zoutjes als chips en tarelli en kaas en vleeswaren als gedroogde ham. Door de jaren heen is het aanbod groot geworden, dermate groot dat sommige met name jongere Italianen er een apericena van maken, avondeten gevuld met de hapjes bij de aperitivo, ook wel happy hour genoemd. In Florence kom ik graag in de Soul Kitchen om de hoek van Santa Croce, vaak een uitgebreid buffet met lokale en minder lokale gerechten, je betaalt per drankje en mag dan op z’n hollands; “zoveel pakken als je wilt”. De sfeer is er vaak goed en ze hebben lekkere cocktails. 

Toia Italiaanse catering aperitivo

Zodoende hoop ik dus ook dat de zon snel weer terug komt, er een lekker aperitief gedronken kan worden in de zon. Tot die tijd gaan mijn gedachte uit naar Italië en de vele herinneringen die ik daar heb.