Hard werken, op tijd ontspannen

Een aperitivo is een gemoedelijk ritueel, aan het einde van de middag samen komen om te ontspannen. Dat ontspannen is belangrijk, het kan goed zijn voor je geestelijke gesteldheid maar ook fysiek is rust belangrijk. Als je een drukke baan hebt kan het lastig zijn om je rust te vinden in het dagelijks bestaan, herinner jezelf er dus goed aan om op tijd tot rust te komen. Een aperitivo kan hier een uitermate geschikte gelegenheid voor zijn, met vrienden de dag bespreken, de week doornemen. Maar begrijp me niet verkeerd, teveel rust is niet ok maar als je dagelijks slechts rent en vliegt vergeet dan niet om op z’n tijd even stil te staan. 

als je dagelijks slechts rent en vliegt vergeet dan niet om op z’n tijd even stil te staan.

Veel Nederlanders hebben in mijn beleving een druk bestaan, vroeg op, hard werken, overwerken, geen tijd om te koken, kinderen ophalen, snel eten, sportschool, slapen. Allemaal belangrijk en begrijpelijk, je moet uiteraard geld verdienen, fit blijven en je kinderen opvoeden maar helaas gaat daar vaak het eten bij verloren. Simpelweg minder tijd tot je beschikking hebben kan een slechte invloed zijn op je eetgewoontes en slechte eetgewoontes kunnen weer van invloed zijn op je fysieke en mentale gesteldheid. Het is dus belangrijk om goed te blijven eten, dat betekent echter niet dat je niet kan genieten. 

Vroeg op, hard werken.

Hard werken moet naar mijn idee in verhouding staan tot ontspannen en genieten, de vrijdagmiddag borrel is voor mij dan ook belangrijk, een Nederlands alternatief op de Italiaanse aperitivo maar waarom alleen op vrijdag? Waarom zou je niet eens op woensdag bijeenkomen? of juist op de eerste dag na het weekend, de maandag? gezamenlijk terug maar met name vooruit kijken kan de bedrijfscultuur en relaties tussen personeelsleden enorm ten goede komen. Ook talentvolle, jonge starters zijn vaak opzoek naar een gemoedelijke bedrijfscultuur. 

Toia bedrijfscatering

 

Niet alleen de borrel is belangrijk, die overigens bij lange na niet altijd met alcohol hoeft te zijn. Ook het eten kan belangrijk zijn, de hele afdeling op werk kunnen voorzien van heerlijk eten kan de sfeer behoorlijk ten goede komen. Een personeelslid bedanken voor zijn succes in zijn werk? Waarom geen heerlijk eten bestellen en nuttigen in je eigen vertrouwde, succesvolle, omgeving? Een afscheid van een personeelslid? Of een grote klus binnen gehaald door uitmuntend teamwork? Waarom niet die win-win mentaliteit belonen met dat ontspan moment wat je door de drukte soms mist? 

 

Je zou dus kunnen zeggen dat we soms gewoon niet aan koken toekomen maar waarom zou je dat moment niet verplaatsen naar op het werk? Vergeet vooral niet te ontspannen en te genieten dat is belangrijk! 

 

Niels Drenth

15-05-2017