Heerlijke Herfstgerechten

Italiaanse Herfstgerechten

Zo langzaamaan begint de herfst zich nu vorm te geven. De gebruikelijke uitingen van regen, wind en nog meer regen zijn aan de orde van de dag. Bij de gate van mijn vlucht naar Pisa moet worden gewacht omdat het dermate hard regent dat de mensen niet naar het vliegtuig willen lopen. Met de veranderingen in het weer en in de temperatuur komt ook een sterke drang naar andere gerechten in mij naar boven. Uiteraard zijn er een hoop Nederlandse voorbeelden op te noemen van typische herfstgerechten maar eerder nog schieten mij de prachtige Italiaanse herfstgerechten te binnen. Gerechten met truffel bijvoorbeeld, met zijn unieke en zeer krachtige smaak blijft dit een favoriet. Makkelijk te combineren met bijvoorbeeld risotto of een simpele zelfgemaakte pasta maar ook zeker met ei. Champignons zijn zowel in Nederland als in Italië favoriet in het natste seizoen van het jaar, ze groeien immers het beste in een vochtige omgeving. Truffel en champignons vormen samen dan ook een perfecte combinatie voor een goed bord ‘comfort food’ op een grijze en koude dag.

Druiven in de herfst

Druiven in de herfst

 

Herfst in Italië

In Italië blijft het gelukkig nog iets langer mooi weer als in Nederland waardoor het land een mooie uitvlucht biedt wanneer het in Nederland niets anders als grijs lijkt te zijn. Zowel in noord maar met name in zuid Italië kan het in september en oktober nog gemakkelijk rond de 24 graden zijn. Perfect om nog een mooie week of een lang weekend van de zon te kunnen genieten. S’avonds koelt het dan vaak wel redelijk af en niet alle bars in openbare parken en aan het strand zullen nog open zijn. Desalniettemin reden genoeg om nog even van een prachtig uitzicht langs de Amalfi kust te genieten terwijl je een geweldig stuk pizza eet of om nog een laatste weekend met de vrienden van de club een heerlijke aperitivo te doen bij een bar niet ver van de historische duomo van het te bezoeken dorp. 

Italiaanse herfstgerechten

 

Italiaanse gerechten in de herfst

Ook voor de Italiaanse gerechten die gegeten worden in de herfst geld dat de eenvoud belangrijk is. Kiest u ervoor een gerecht met truffel te maken combineer dan vooral niet teveel smaken, de ingrediënten van een simpel gerecht zijn in dat geval al kostbaar en smaakvol genoeg. Zorg er echter wel voor dat de ingrediënten van deze gerechten van hoogwaardige kwaliteit zijn zodat het gerecht beter tot zijn recht komt. Probeer daar waar mogelijk dus niet te bezuinigen door te werken met een ‘truffelproduct’ of een truffel smaakmaker.

Een aantal andere klassieke herfstgerechten zijn; 

 

-Brasato al barolo

-Spezzatino con fungi chiodini

-Velutata di zucca

-Spiedo

-Pasta e fagioli

-Bolliti misti con mostarda

-Manzo all’olio

-Arista con noci o carciofi

 

Mocht u vragen hebben over deze herfstgerechten, eenvoud of truffels, stuur een bericht.

En vergeet niet, na regen komt…..

 

Niels Drenth

18-09-2017