Waarom een Italiaanse kookworkshop collega’s dichter bij elkaar brengt

Italiaans koken met collega's

De Italiaanse keuken is een plek van ontmoeting; een locatie waar mensen samen komen om te praten en te ontspannen. Echter, het kan ook een plek zijn van kennisdelen, samenwerken en bijeenbrengen. Dit kan zeer nuttig zijn om het teamverband en de sfeer op de werkvloer te bevorderen, met als gevolg betere werkresultaten. Verdiep je bijvoorbeeld eens in workshops Italiaans koken. Het gezamenlijk maken van pasta, pizza en écht Italiaans koken kan bijdragen aan het dichter bij elkaar brengen van collega’s. Er zijn tal van redenen hoe een dergelijke workshop kan helpen in het dichter bij elkaar brengen van collega’s. Hieronder worden er drie kort beschreven.

1. Samenwerken aan een ander doel

De authentieke Italiaanse keuken zit vol verrassingen. Zo zijn er gerechten die bij 95% van de Nederlandse bevolking niet bekend zijn, maar wel ontzettend leuk zijn om te maken. Het proces van het maken van een dergelijk gerecht kan een heel mooi leerdoel zijn en een interessante opdracht om gezamenlijk uit te voeren. Zo werk je als collega’s ineens aan een heel ander doel dan op de werkvloer. Dit werkt ontzettend ontspannend en je zal zien: er kan vaak al goed samengewerkt worden, maar er zullen zeker dingen naar boven komen die je op de werkvloer niet zo snel zou opmerken. 

Je zal zien dat er één gemeenschappelijk doel is: de totstandkoming van het gerecht. Op de werkvloer vinden de medewerkers hun eigen doelen vaak belangrijker dan het gemeenschappelijke doel. Bij het maken van het gerecht kan dat niet. Waarschuwing: kan leiden tot een eye opener! 

2. Intercollegiale samenwerkingen

Op de werkvloer werk je vaak veel met dezelfde collega’s, terwijl je met anderen op de afdeling wat minder te maken hebt. In een dergelijke workshop heb je de kans om samen te werken met deze collega’s. De kans om tijdens het koken je eigen werkervaringen te delen kan leiden tot nieuwe inzichten en dus verbeterde werkresultaten. Bovendien heb je met zo’n uitje naar een workshop meer om met elkaar over te praten op de werkvloer, wat gaat zorgen voor een lach, voldoening en energie. 

Waarom dan een Italiaanse kookworkshop? Nou, Italië heeft zoveel mooie lokale producten, gerechten en een zeer rijke kookgeschiedenis. Dat is een prachtige ervaring om over na te babbelen op de werkvloer, in de pauze of bij de koffieautomaat. 

3. De Italiaanse cultuur motiveert en activeert

Zoals in een eerder blog beschreven staat de Italiaanse cultuur bekend om het ontlokken van emotionele reacties, die leiden tot motivatie om tot actie over te gaan. Via een kookworkshop kan dit op een simpele manier worden overgebracht. Erg leuk en leerzaam (en kijk uit: ook verslavend!). 

Iedereen heeft een eigen perceptie van de Italiaanse keuken, gevormd door bijvoorbeeld de Nederlandse cultuur en je directe omgeving. Maar er valt nog zoveel te leren van de Italiaanse keuken. Dit in een workshop leren en doen is leuk en lekker. En het brengt collega’s meer bij elkaar. Win-win-win zou ik zeggen! 

Geïnteresseerd geraakt ? 

Toia pasta met zeevruchten

Albin Meijer

02-10-2017