Heerlijke Italiaanse voorgerechten [met recept]

Italiaans voorgerecht

Het Italiaans voorgerecht wordt in Italië ook wel de primo of het eerste gerecht genoemd. In feite niet altijd het eerste wat er gegeten wordt omdat er met grote regelmaat nog de antipasti aan vooraf gaan. Vaak worden de antipasti genuttigd in combinatie met een aperitief als een glas wijn of een negroni.

Na de antipasti komt het voorgerecht wat kan bestaan uit een pastagerecht als een spaghetti all'amatriciana of een penne al carbonara maar ook een rijstgerecht als risotto of een soep van bijvoorbeeld kikkererwten kan worden gegeten als Italiaans voorgerecht.

Onthou dat we dus de antipasti en de primo niet door elkaar halen. Het eten vindt in Italië later plaats dan in Nederland dus er is tijd (en vaak ook trek) zat om eerst nog eens lekker te genieten van een borrel en lekker hapje. Daarna gaan we langzaam richting het eerste gerecht.

Italiaans voorgerecht

Italiaans voorgerecht

Italiaans voorgerecht koud of warm?

Het voorgerecht kan zowel koud als warm, een aantal koude voorbeelden zijn de in Nederland enorm bekende carpaccio maar bijvoorbeeld ook een minestrone freddo. Afhankelijk van de rest van het menu en de smaak van de bereider zal het Italiaans voorgerecht koud of warm zijn. Een aantal voorbeelden van een warm voorgerecht zijn casoncelli Bresciana of gnocchi al pomodoro.

Uiteraard zijn er ook vegetarische en veganistische variaties op het voorgerecht. Combineer vooral een niet te zwaar voorgerecht met een mogelijke iets zwaarder tweede gerecht of andersom. Bedenk je ook dat het lekker is en goed voor de variatie om een koud voorgerecht en een warm tweede gerecht te nuttigen.

Italiaans voorgerecht simpel te maken?

Zo als in de meeste gerechten in de Italiaanse keuken is vaak een Italiaans voorgerecht simpel te maken. "Eenvoud is de ultieme verfijning," aldus Leonardo da Vinci. Gerechten als carpaccio of een gnocchi al pomodoro zijn relatief gemakkelijk te bereiden. Het belangrijkste is dat je ze met liefde (lees: aandacht) maakt.

In Italië wordt er voornamelijk gekeken naar het gebruik van mooie en verse ingrediënten die goed tot hun recht komen in bepaalde gerechten. Als je indruk wil maken bij je vrienden: zorg dan dat je op zoek gaat naar een authentiek gerecht. Of bestel authentieke Italiaanse catering bij een cateraar. Zo maak je het jezelf nog gemakkelijker :). 

 

Italiaans recept 

Ik kan natuurlijk niet dit stuk schrijven zonder een recept mee te geven van een heerlijk (en ontzettend bekend) voorgerecht. Dus hier gaan we! 

Spaghetti alla carbonara, heb je liever rigatoni of penne dan vervang je de spaghetti.

 

 

Ingrediënten voor 4 personen

 

-Spaghetti                            320 gram

-Guanciale  (wangspek)   200 gram

-Peper                                Flinke snuif

-Zout                                  Naar smaak

-Eieren                               6

-Pecorino                          100 gram

Italiaanse voorgerechten .JPG

 

Zet een grote pan met water op het vuur om de pasta in te koken. Splits nu 6 eieren en houdt het eigeel en eiwit apart. Snij het vel van de guanciale en snij hem in kleine stukjes. Rasp de pecorino (pecorino romano semistagionato) fijn en meng deze met de eidooiers en doe hier een flinke snuif peper bij. Zout het water flink, zo’n twee gram zout per liter water, en kook de pasta beetgaar.

Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en bak de guanciale. Als de pasta beetgaar is stort je deze in de koekenpan bij de guanciale en voeg hier het mengsel aan toe van eidooier en pecorino en zet het vuur uit. Roer goed door en blijf roeren!!! Breng op smaak met wat kookvocht van de pasta en eventueel zout. Serveer in een diep bord. Een heerlijk recept van een Italiaans voorgerecht Buon appetito!

Italiaans voorgerecht: Spaghetti alla carbonara

Italiaans voorgerecht: Spaghetti alla carbonara

Italiaans voorgerecht: Vegetarische carbonara

Italiaans voorgerecht: Vegetarische carbonara

 

Typisch Italiaans voorgerecht

Voor mij het meest typisch Italiaans voorgerecht is een goeie pasta. Ik hou van alle pasta's die met liefde en verse ingrediënten gemaakt zijn maar mijn persoonlijke favorieten zijn de spaghetti alla bottarga en de spaghetti all'amatriciana. In het Toia Magazine vindt u meerdere artikelen over deze twee pasta's inclusief authentieke Italiaanse recepten. Ook schrijf ik met regelmaat over een Italiaans gerecht inclusief recept voor Ciao Tutti. 

Zelf geen zin of tijd om Italiaans te koken? Neem een kijkje op ons menu of laat een mooi menu samenstellen naar uw wensen voor uw gelegenheid!

Italiaanse voorgerechten zijn er dus in veel soorten en maten, wat is uw beste ervaring met een Italiaans voorgerecht?

Niels van Toia :)

07-03-2018

Pasta carbonara .JPG