Italiaanse voorgerechten

Italiaans voorgerecht

Het Italiaans voorgerecht wordt in Italië ook wel de primo of het eerste gerecht genoemd. In feite niet altijd het eerste wat er gegeten wordt omdat er met grote regelmaat nog de antipasti aan vooraf gaan. Vaak worden de antipasti genuttigd in combinatie met een aperitief als een glas wijn of een negroni. Na de antipasti komt het voorgerecht wat kan bestaan uit een pastagerecht als een spaghetti all'amatriciana of een penne al carbonara maar ook een rijstgerecht als risotto of een soep van bijvoorbeeld kikkererwten kan worden gegeten als Italiaans voorgerecht. Onthou dat we dus de antipasti en de primo niet door elkaar halen. Het eten vindt in Italië later plaats dan in Nederland dus er is tijd (en vaak ook trek) zat om eerst nog eens lekker te genieten van een borrel en lekker hapje. Daarna gaan we langzaam richting het eerste gerecht.

 Italiaans voorgerecht

Italiaans voorgerecht

Italiaans voorgerecht koud of warm?

het voorgerecht kan zowel koud als warm, een aantal koude voorbeelden zijn de in Nederland enorm bekende carpaccio maar bijvoorbeeld ook een minestrone freddo. Afhankelijk van de rest van het menu en de smaak van de bereider zal het Italiaans voorgerecht koud of warm zijn. Een aantal voorbeelden van een warm voorgerecht zijn casoncelli Bresciana of gnocchi al pomodoro. Uiteraard zijn er ook vegetarische en veganistische variaties op het voorgerecht. Combineer vooral een niet te zwaar voorgerecht met een mogelijke iets zwaarder tweede gerecht of andersom. Bedenk je ook dat het lekker is en goed voor de variatie om een koud voorgerecht en een warm tweede gerecht te nuttigen.

Italiaans voorgerecht simpel te maken?

Zo als in de meeste gerechten in de Italiaanse keuken is vaak een Italiaans voorgerecht simpel te maken. Uiteraard kan je het zo lastig maken als je zelf wilt maar gerechten als een carpaccio of een gnocchi al pomodoro zijn relatief gemakkelijk. Het belangrijkste is dat je ze met liefde maakt. In Italië wordt er voornamelijk gekeken naar het gebruik van mooie en verse ingrediënten die goed tot hun recht komen in bepaalde gerechten. Als je indruk wilt maken bij je vrienden zorg dan dat je opzoek gaat naar een authentiek gerecht. Of bestel authentieke Italiaanse catering bij een cateraar. 

Typisch Italiaans voorgerecht 

Voor mij het meest typisch Italiaans voorgerecht is een goeie pasta. Ik hou van alle pasta's die met liefde en verse ingrediënten gemaakt zijn maar mijn persoonlijke favorieten zijn de spaghetti alla bottarga en de spaghetti all'amatriciana. In het Toia Magazine vindt u meerdere artikelen over deze twee pasta's inclusief authentieke Italiaanse recepten. Ook schrijf ik met regelmaat over een Italiaans gerecht inclusief recept voor Ciao Tutti. 

Zelf geen zin of tijd om Italiaans te koken? Neem een kijkje in aantal voorgestelde gerechten op ons menu of laat een menu samen stellen naar uw wensen voor uw gelegenheid. 

Niels Drenth

07-03-2018