Montecampione

Italiaanse berg

Misschien dat skiën op een Italiaanse berg niet het eerste is waar u aan denkt midden in de zomer. Maar het bezoeken van een bergdorp in Italië kan een goed idee zijn als het in de stad zo’n veertig graden wordt. Vaak is de temperatuur wat lager en is het daarmee beter uit te houden. Montecampione is daar een goed voorbeeld van, een klein maar gezellig dorpje niet ver van het Iseo meer in de provincie Lombardije. Het is ongeveer een half uur rijden van de stad Iseo en kan voor een bijzonder aangename verkoeling zorgen. De laatste jaren is er hier weinig sneeuw gevallen en dit zorgt ervoor dat er ook meer nagedacht moet worden over recreatie in de zomer. Je kunt er prima wandelen over één van de uitgestippelde routes of kiezen voor één van de sportieve routes met bijhorende oefeningen die onderweg gedaan kunnen worden.

 

Italiaans genieten

Komt u liever gewoon even goed tot rust? Ook dan kunt u hier terecht om lekker Italiaans te genieten, leg uw handdoek in het gras op de piste en geniet van de zon met een licht frisse bries. In het weekend is er tot het middaguur een markt voorzien van alle lekkernijen die de omgeving te bieden heeft. Denk aan een aantal lokale kazen en vleeswaren maar ook aan honing en fruit. Houdt u van shoppen? Ook dan komt u hier aan u trekken, op ongeveer veertig minuten rijden vindt u het Franciacorta Outlet Centre, waar alle grote Italiaanse merken vertegenwoordigd zijn. Om het plaatje compleet te maken kunt u in Montecampione ook heerlijk eten, tijdens de lunch op het piazetta kunt u van lokale gerechten als pizzoccheri genieten met een adembenemend uitzicht op de bergen. Heeft u liever een pizza? Dan is er een prima gelegenheid iets verder op de berg in Montecampione, eveneens met een geweldig uitzicht op de bergen. Zwemmen wordt in de bergen lastig omdat de kleine beekjes niet diep genoeg zijn en het meertje in het dorp zelf is er ook niet voor geschikt maar onder aan de berg vindt u het Iseo meer dat zich beter leent voor het zwemmen.

Franciacorta

Tot slot maar niet geheel onbelangrijk ligt Montecampione vlakbij Franciacorta. Een gebied bekend vanwege zijn uitstekende mousserende wijn gemaakt op dezelfde wijze als champagne. Het gebied staat vol met gaarden en bijhorende wijnhuizen, een proeverij of een bezoek aan één van de huizen is dan ook zeker een aanrader. Met het vliegtuig is Bergamo het dichtstbijzijnde vliegveld maar dan is het huren van een auto wel een vereiste, met de auto is het gebied erg toegankelijk. 

Italiaans genieten met Franciacorta

Italiaans genieten met Franciacorta

Niels Drenth

10-07-2017