Lekkerste Italiaanse broodjes

Italiaanse broodjes versus échte Italiaanse broodjes

Italiaanse broodjes

Italiaanse broodjes

Denk eens aan uw lokale afhaal Chinees... vraag iemand woonachtig in China of die het eten herkent en hij/zij zal met “nee” antwoorden. Wat u hier bij de afhaal bestelt lijkt totaal niet op wat ze in China eten. In mindere mate geldt dit ook voor vele andere wereldkeukens, zoals de Spaanse, Turkse, Italiaanse en Japanse keuken. Authentieke gerechten uit deze beroemde keukens worden afgestemd op de Nederlandse behoeften, maar is dit dan ook altijd lekkerder? Neem nou de Italiaanse keuken. Zoals Italiaanse broodjes die we kennen versus authentieke Italiaanse broodjes. In dit artikel een vergelijking tussen de twee belevingswerelden.

Italiaanse broodjes in het Nederlandse straatbeeld

In Nederland houden we ontzettend van Italiaanse broodjes. Dat is door de jaren heen wel duidelijk geworden. De Italiaanse bol, focaccia, panini, ciabatta, broodje Mario.. overal te verkrijgen. U ontkomt er niet aan. Echter, in hoeverre is dit écht Italiaans en in hoeverre zijn deze broodjes écht lekker?  En waarom zo ontwikkeld door Nederlandse producenten om ons een bepaald beeld over Italië te geven?

We kennen allemaal wel de panini. Maar wist u ook deze feitjes:

·      Dit broodje is 9 van de 10 keer afkomstig uit een broodfabriek, waar ze de kenmerken van het grillen van het brood al op het brood hebben aangebracht (ja écht waar!). Daarna belegd met de bekende toppings tomaat, pesto en mozzarella;

·      Panini is een broodje dat we altijd in de meervoudsvorm gebruiken. Het enkelvoud van panini is panino, afgeleid van pane (brood). Terwijl het woord panino in het Italiaans gebruikt wordt als het algemene woord voor broodje hebben wij van panini een specifiek woord gemaakt. Het bekt natuurlijk wel lekker: panini (denk aan marketing: iets dat lekker bekt verkoopt doorgaans ook lekker).

We kennen ook de focaccia wel: een wat langwerpig, rechthoekig, dikker soort brood. Vaak met rozemarijn en zeezout verwerkt. Ook de Italiaanse bol is een favoriet in Nederland; elke supermarkt heeft ze in de schappen en vrijwel elke bakker weet er tegenwoordig raad mee. Opvallend is wel dat de Italiaanse bol in Italië onvindbaar is. Bij Toia denken we dat het is afgeleid van de ciabatta: nog zo’n broodje waar u niet omheen kunt. De ciabatta is letterlijk overal verkrijgbaar en soms zelfs in best aardige kwaliteit. Genoeg soorten Italiaans brood om op te noemen dus. Sommigen van goede kwaliteit, anderen rechtstreeks van de lopende band in de fabriek. Is dit dan het enige wat we hier kunnen eten wat met Italië te maken heeft?

 

Authentieke Italiaanse broodjes

In de Italiaanse keuken gaat het om traditie, eenvoud en verse ingrediënten. En dat zijn precies de redenen waarom de authentieke Italiaanse broodjes zoveel lekkerder zijn! Het grootste verschil merkbaar in de soorten brood is het weglaten van zout als ingrediënt. Als u ervan uit gaat dat het brood nog belegd wordt met bijvoorbeeld een kaas en een vleessoort dan geeft het beleg al meer smaak aan het brood. Er hoeft dan geen zout in het brood. Aangezien Italianen hun brood ook graag beleggen bevat Italiaans brood, en dan met name in Toscane, om die reden aanzienlijk minder zout. En natuurlijk: de olijfolie en verse lokale ingrediënten zorgen er natuurlijk ook voor dat het broodje een kwaliteitsboost krijgt!

 

Streetfood in Italië

In Italië barst het van de street food gelegenheden! Een broodje wordt heerlijk tussendoor genuttigd. Het bekendste voorbeeld uit Florence is All’antico Vinaio (www.allanticovinaio.com), waar de rijen vaak tot het einde van de straat staan om daar een broodje te kunnen bemachtigen. Overigens zijn dit bijna altijd toeristen, omdat de gemiddelde Florentijn ook wel weet dat er genoeg andere plekken zijn om een lekker stuk schiacciata te eten. Vaak wordt de schiacciata, in feite een plattere versie van de focaccia, belegd met een goed stuk Italiaanse kaas en een mooie Italiaanse ham. Onder andere bij de Dogali (www.caffedogali.it), niet ver van station Campo di Marte, kunt u precies zelf aangeven wat u op het broodje wilt hebben. En zo komt u tot uw perfecte broodje.

 

Tip: bekijk hoe deze streed food artist mensen entertaint met het lekkerste broodje ooit: https://www.youtube.com/watch?v=zOQGu42reWE

 

Waar kan ik Italiaans brood kopen?

Het feit dat Nederlanders zoveel Italiaanse soorten brood hebben overgenomen zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat we gewoonweg van brood houden en veel brood eten. Als ontbijt een boterham met hagelslag. Tijdens de lunch gebeurt het vrij regelmatig dat we een snee brood smeren. Wij hebben een sterk positieve associatie met brood en genieten een brede interesse. Link dat met Italië en een paar bekende ingrediënten en je hebt een markt te pakken! De associaties die wij als Hollanders van Italiaanse broodjes hebben worden door de marketingafdelingen van welbekende producenten onderzocht, verfijnd en vervolgens toegepast op de Hollandse consument. Zo komt u uit bij de panini, focaccia en ciabatta die u overal ziet liggen. De massaproductie gaat echter vaak ten koste van de kwaliteit en authenticiteit. Erg jammer.

 

Echter, in Nederland zijn ook die overheerlijke authentieke Italiaanse broodjes te verkrijgen met gorgonzola, prosciutto  en vers bereide toppings als gegrilde groenten en truffelsaus.Maar waar kan ik dat brood kopen? Bij Toia! Ideaal voor een informele setting met familie en vrienden. Ga buiten uw comfort zone en probeer eens zo’n broodje! Het zal u niet teleurstellen en u zal anders kijken naar Italiaanse broodjes in het Nederlandse straatbeeld.

 

Genietze!

 

Albin Meijer

29-01-2018