Drie voorbeelden hoe de Italiaanse cultuur mij motiveert en activeert

Italiaanse cultuur in nederland

Vanuit mijn oer-Hollandse perspectief is de Italiaanse cultuur gekenmerkt door emotie; Italianen tonen met veel expressie emotionele reacties in hun dagelijkse bezigheden. Ik kan hier wel voorbeelden gaan beschrijven, maar die komen nu ongetwijfeld langs in je gedachten. In grote getale waarschijnlijk..

Echter, als ik dit als enige zou stellen zou ik de Italiaanse cultuur enorm tekort doen; ze zijn namelijk ook meester in het teweegbrengen van emotionele reacties. Dit maakt mijn persoonlijke leven vele malen interessanter! Ik zal drie voorbeelden geven hoe de Italiaanse cultuur emotionele reacties bij mij oproept en mij motivatie geeft om over te gaan tot actie.

Op basis van het plot, de visualisaties, de audio en verrassende eindes worden prikkels getriggerd die mij als kijker motiveren in mijn dagelijkse bezigheden

Italiaanse Film

Ik ben een groot fan van de Italiaanse film in de genres mysterie en horror en ik schrijf en praat hier graag over. Deze belangstelling is met name ontstaan door de Italiaanse Giallo horror films uit de jaren ‘60 en ‘70. Giallo betekent geel en komt voort uit filmposters uit de jaren ’40. De term wordt geassocieerd met mysterie, de term vanwaar de inspiratie vandaan werd gehaald. Hoe de Italiaanse regisseurs dit genre films uitwerkten was meesterlijk. Op basis van het plot, de visualisaties, de audio en verrassende eindes worden prikkels getriggerd die mij als kijker motiveren in mijn dagelijkse bezigheden. Zo schrijf ik graag teksten en ben ik op basis van creativiteit flink vooruit gegaan. Filmtip: Suspiria uit 1977 van regisseur Dario Argento.

Italiaanse film

Italiaanse muziek

Italianen zijn meester in het ontlokken van emotionele reacties. Vaker dan vaak gebruiken ze Itaiaanse muziek om dit over te brengen. Met veel synthesizer en drums werken ze, net als bij de Giallo films, toe naar een climax (een “drop”) die bij mij zoveel emotionele reactie teweegbrengt dat ik ga bewegen zoals ik nooit doe op muziek (en ja ook zonder alcohol). Ik zelf ben een groot liefhebber van techno muziek, die gedomineerd wordt door Italiaanse artiesten. De Italiaanse dj’s activeren mij. 

Italiaanse Pizza

Het is niet zomaar pizza, het is échte pizza. En met écht bedoel ik écht lekker. Zelf maken! De geur van tomaat en basilicum brengt je in beweging. Bezoek eens een workshop om dit te ervaren. Het zet je echt aan om zelf pizza’s te gaan bakken en dit te delen met je vrienden en familie. Vanuit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit een enorm voldaan gevoel geeft. 

Er worden hier slechts drie voorbeelden beschreven, maar er zijn er zoveel meer! Kijk eens naar de vorm en van auto’s en gebouwen, maar kijk ook vooral eens in je eigen omgeving en hoe de Italiaanse cultuur je al beïnvloedt.  Met elk onderwerp kan je zo ontzettend ver de diepte in. Dat houdt de Italiaanse cultuur wat mij betreft ook zo ontzettend boeiend en geeft mij de motivatie om zelf actiever in het leven te staan.

 

Albin Meijer 

25-09-2017

echte pizza