10 Beste Italiaanse hapjes ideeën

Italiaanse hapjes

Italiaanse hapjes komen in veel verschillende vormen en maten voor en om een goed beeld te krijgen zal ik jullie een eindje op weg helpen. We kunnen de Italiaanse hapjes onderverdelen in een aantal categorieën zoals bijvoorbeeld warme of koude, vega of met vlees of uit het noorden of het zuiden van Italië.

Ze zijn allemaal geschikt om te eten tijdens een borrel voor het diner of gewoon als tussendoortje. Sommige lenen zich uiteraard net wat beter voor bij een bepaald glas wijn dan anderen. Sommigen zijn wat vetter of bevatten meer koolhydraten en sommigen zijn wat magerder. Hoe dan ook, voor ieder wat wils! 

kleine arancini als antipasto

kleine arancini als antipasto

 

Italiaanse hapjes maken

Hapjes maken kan een ingewikkelde bezigheid zijn, afhankelijk uiteraard van het soort. Heb je niet zoveel tijd te besteden hou de hapjes dan vooral simpel. In Italië is het niet ongebruikelijk om als antipasti een mooie selectie van vleeswaren te serveren. Dit is uiteraard simpel omdat je dan zelf niks hoeft te maken maar zorg dan wel voor de allerbeste kwaliteit vlees die je kunt vinden. Raadpleeg dan ook de lokale slager of traiteur of Italiaanse cateraar om het beste vlees te verkrijgen.

Afgezien van het feit dat dit een gemakkelijke optie is blijkt ook dat dit een vrij kostbare optie is. Hapjes maken hoeft niet veel te kosten, neem bijvoorbeeld arancini, gefrituurde balletjes van afgekoelde risotto. Deze kan je prima maken van risotto die je de dag ervoor hebt gegeten en nog voldoende van over hebt.

Of wat dacht van je van torta salata, een Italiaanse versie van een hartige taart. Hier kun je vaak mooi producten voor gebruiken die je soms nog over hebt van een ander gerecht of juist opzoek gaan naar mooie smaakcombinaties. Goedkope hapjes maken moet dus geen probleem zijn maar er zijn ook voldoende kostbare opties. 

 

Warme hapjes

Warme hapjes kunnen een mooi alternatief zijn. Niet iedereen houdt van een koude hap, afhankelijk van de gelegenheid en het seizoen. Een aantal voorbeelden van warme hapjes voor uw gelegenheid zijn;

1 Polpette - Gefrituurde balletjes mogelijk in verschillende variaties zoals vegetarisch van gepofte courgette en parmezaanse kaas. 

2 Torta salata - Hartige taart, mogelijk in verschillende variaties zoals met champignons en linzen. 

3 Datteri e pancetta - Dadeltjes gewikkeld in pancetta uit de oven.

4 Torrette di melanzane - Een torentje van aubergine met tomatensaus, mozzarella en parmezaanse kaas.

 

Hapjes voor elke gelegenheid

Babyshower hapjes, hapjes voor uw verjaardag, of gewoon lekkere hapjes bij de borrel. In principe kunnen Italiaanse hapjes bij alle gelegenheden maar probeer rekening te houden met je gasten. Sommige hapjes passen niet in een dieet, zoals met varkensvlees of überhaupt met vlees en sommige mensen houden bijvoorbeeld simpelweg niet van kaas. Neem dit dus altijd mee in de beslissing omtrent het menu.

Babyshower hapjes kunnen bijvoorbeeld wat leuke en speelse elementen bevatten en bij de borrel zal het meer gaan om de smaakcombinatie met een goed glas wijn. Er zijn geen goede of slechte combinaties van hapjes en gelegenheden, doe vooral wat u zelf het lekkerste vindt dat is immers het belangrijkste. 

 

Hapjes bestellen

Hapjes bestellen is het beste alternatief voor wie wel graag wil genieten van heerlijke antipasti maar wie geen tijd of zin heeft om ze zelf te maken. Bij menig Italiaanse cateraar kunt u hapjes bestellen, vaak met een keuze uit een menu of volledig toegespitst op uw wensen. Houdt u van vegetarisch dan kunt u vaak kiezen uit een keur van vegetarische Italiaanse hapjes maar heeft u liever een selectie van vleeswaren dan is dat ook een optie. In sommige gevallen kunt u kiezen voor een buffet aan Italiaanse hapjes. Dit bevat vaak een samenstelling van meerdere hapjes zodat u van alles wat kunt proberen, wel zo leuk bij een speciale gelegenheid.

Het Italiaanse hapjes buffet is een goeie optie wanneer u hapjes wilt bestellen! Neem contact met ons op en wij stellen voor u een menu van hapjes samen naar uw wensen. 

Hier een aantal voorbeelden van de hapjes;

5 Affetatti - Selectie van dungesneden italiaanse vleeswaren.

6 Arancini - Gefrituurde rijstballetjes met een vulling van tomatensaus.

7 Polenta al forno - Stukjes polenta uit de oven met kaas/saus.

8 Bruschette - Bruschette met een topping van bijvoorbeeld tomaat en mozzarella.

9 Cipolline in agrodolce - Uitjes in een zoetzure saus van balsamico azijn en honing.

10 Caponata - Gestoofde aubergine met pijnboompitten en olijven geserveerd met brood.

Italiaanse vleeswaren

Italiaanse vleeswaren

Arancini

Arancini

Italiaanse hartige taart

Italiaanse hartige taart