Italiaanse knoflook spaghetti

Simpele gerechten

Ik hou van simpele gerechten. Sommige situaties zijn onvoorspelbaar, soms ontdek je iets wat je van te voren nooit had kunnen verzinnen. Waar ik bij mezelf een aantal jaren geleden achter ben gekomen is dat ik ontzettend hou van bepaalde 'simpele' producten zoals kaas, kersen en knoflook om er een paar te noemen. Vaak komt er namelijk veel meer bij kijken dan het lijkt en ook zitten er achter deze producten vaak hele boeiende mensen met een grote passie voor deze simpel ogende producten. Één van deze boeiende mensen heb ik twee weken geleden leren kennen op het FOOD festival smaken op de heuvelrug, zijn naam is Kees en hij heeft een enorme passie voor knoflook. Dat vind ik gaaf maar ook belangrijk omdat mensen als Kees het mogelijk maken voor ons om met verschillende soorten knoflook te kunnen werken en te proeven.

Italiaanse knoflook spaghetti

Italiaanse eetcultuur

In de Italiaanse eetcultuur is het belangrijk dat je gerechten simpel houdt en de ingrediënten die je wel gebruikt tot zijn recht laat komen. En als je dan met mooie producten kunt werken als de knoflook van Kees, de maaikers uit Cothen of in Nederland gemaakte taleggio kaas dan komt dat het gerecht alleen maar ten goede. De pasta met knoflook, olijfolie en rode peper is hier een goed voorbeeld van, op de foto gemaakt met knoflook van Eemlook uit Leusden. Een hartstikke eenvoudig gerecht maar juist heel lekker vanwege de combinatie van smaken. 

In de Italiaanse eetcultuur is het belangrijk dat je gerechten simpel houdt
Italiaanse kers

Italiaanse kers

De kers is ook een mooi voorbeeld met zijn enorme aantal soorten als de Italiaanse kers en al zijn verschillen in smaak. De maaikers is een oud ras wat bekend staat om zijn heerlijke en licht zure smaak. Gebruik de kers eens in een risotto of bij een pasta maar onthoud "simplicity is the ultimate sophistication."  

 

 

Niels Drenth

26-06-2017