Italiaanse koffie

Italiaanse Koffie cultuur

“Een reiziger drinkt alles, een toerist enkel koffie.” Dat citaat van Kees van Kooten kwam ik onlangs tegen en heeft een opvallend mooie essentie. Vaak genoeg wanneer ik mensen spreek geven ze mij het voorbeeld van het drinken van een cappuccino in Italië. “Dat mag alleen s’ochtends toch?” of “Ja de koffie is zo klein, ik wil graag een grotere bak koffie drinken.” Dat kan ik me goed voorstellen dat je dat gewend bent s’ochtends, maar in Italië is dat niet gebruikelijk. De norm is espresso en in de ochtend een cappuccino of voor de wat frequentere Italië bezoeker een cappuccio, beide koffie met melk. 

“Een reiziger drinkt alles, een toerist enkel koffie.”
Italiaanse koffie

 

Italiaans koffiepotje

Elke keuken heeft een Italiaans koffiepotje! Je zou kunnen zeggen dat de Italiaanse koffie en de Italiaanse koffiecultuur dus heel anders is als de Nederlandse. In Nederland is het gebruikelijk om een koffiezet apparaat of een koffiemachine in de keuken te hebben staan waarmee je koffie kan zetten met cups of pads of iets vergelijkbaars. Daar waar in Italië bijna alle keukens voorzien zijn van een koffiepotje ook wel een percolator genoemd. Hier kan je verhoudingsgewijs vrij sterke koffie mee zetten waar je een espresso, cappuccio of een wat grotere bak koffie van kan maken. Ook in Italië komen bepaalde koffiezetapparaten wel steeds vaker voor en wordt er niet altijd meer gebruik gemaakt van de percolator. Ook worden er in Italië mooie professionele koffiezetmachine’s gemaakt die vaak terug te vinden zijn in een van de vele bars.

Toia Italiaanse koffie cultuur

 

Italiaanse espresso

Zelf als ik in Italië ben drink ik eigenlijk alleen maar espresso en soms mis ik dan de wat grotere hoeveelheid koffie die ik in Nederland in de ochtend drink. Als ik opsta is het vaak het eerste wat ik doe, koffie zetten en wat te eten maken. De koffie die ik in Nederland zet bevat vaak de inhoud van de volledige percolator en dat is zeker een goeie kop vol. Dat verschil is altijd even wennen, ook lijken er in Nederland meer momenten over de dag heen verdeeld te zijn waarop men koffie drinkt. Soms wordt ik dan ook gek aangekeken als ik voorstel om nog een kopje koffie te drinken. Maar ja die kleine kopjes zijn zo op, de hoeveelheid is nou eenmaal anders. Ook is het gebruikelijk om in Italië koffie aan de bar te drinken, sta je op de trein te wachten? Dan is er vaak wel een bar in de buurt om even een espresso te scoren. Heb je net getankt bij een benzinestation? Ook dan heb je vaak de optie om nog even langs de bar te lopen voor een klein kopje espresso. Vaak zijn deze kopjes donker geluk niet duurder als een euro tenzij je een toevoeging wilt van bijvoorbeeld een likeurtje. Koffie drink je dus makkelijk aan de bar.

 

Italiaanse koffie

Nu is er net als met het Italiaanse eten ook nog een verschil in de Italiaanse koffie tussen noord en zuid Italië. Overal in Italië wordt uiteraard de uiterste best gedaan om een mooie kop koffie te zetten maar bijvoorbeeld in Napoli drinken ze de koffie vaak uit een warmer kopje en in Torino drinken ze een caffè al Bicerin. Ook begonnen in Napoli is de traditie om een caffè sospeso te bestellen, een uitgestelde koffie ook wel in het Nederlands. Dan bestelt men koffie voor een ander en betaald die dan vooraf zonder te weten wie de koffie drinkt. Een goed voorbeeld hiervan is als iemand de koffie niet kan betalen dat hij of zij gebruik kan maken van deze ‘wachtende’ koffie. Iedereen moet immers kunnen genieten van een mooi kopje koffie. 

Italiaanse koffie, genieten!

Italiaanse koffie, genieten!

Niels Drenth

04-09-2017