3x Zelf Italiaanse lasagne maken:beter wordt het niet [het beste recept]

Italiaanse lasagne 

Klassieke gerechten als Italiaanse lasagne komen terug. En hoe! Ondanks het brede aanbod van supermarkten is er ook behoefte aan heerlijke gerechten die je thuis kunt maken (of kunt bestellen). Maar hoe maak je een Italiaanse lasagne? Na dit artikel weet je er alles over! Let's go!

Italiaanse lasagne.JPG

Lasagne of lasagna?

Is Lasagne Italiaans? Ja! De woorden 'laganon'/'lasana' zijn afkomstig uit het Grieks maar werden later overgenomen door de Romeinen. Het eerste recept van lasagne zoals wij die kennen komt uit Napoli. Lasagne is het woord voor de pastabladen die de laagjes vormen tussen de saus. La lasagna is enkelvoud en le lasagne is meervoud in het Italiaans. Ook in Italië worden de woorden door elkaar heen gebruikt en wordt er 'al forno' achter geplakt.

 

Hoe maak je echte Italiaanse lasagne?

Voor een traditionele lasagne maak je de pastabladen zelf en uiteraard ook de saus. Ook de bechamel komt niet uit een potje en wordt zelf gemaakt. Het maken van een traditionele lasagne is een mooi werk. Je moet er even de tijd voor nemen maar dat geeft juist veel voldoening wanneer de ovenschaal heet de oven uit komt en je de kaas al bijna proeft.

Lasagnesaus maken

De variant met rode saus en gehakt noemen wij Bolognese omdat deze met een typische ragù uit Bologna (Emilia-Romagna) gemaakt wordt. Er zijn echter tientallen varianten van lasagne. Zoals lasagne met pompoen en champignons of lasagne met asperges en culatello! Wow! Later meer over de variaties.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne is een vaak voorkomende variant. Groenten zoals broccoli of spinazie worden toegevoegd aan de bechamelsaus en vormen zo een heerlijke vega lasagne. Er worden eventueel ook 'vegan' pastabladen verkocht voor als je de pasta zelfs helemaal vegan wilt maken. Vaak worden hier dan een lekkere mix van groenten of champignons aan toegevoegd. Het recept voor vegetarische lasagne krijg je hieronder. 

Vegetarische lasagne.JPG

We kunnen natuurlijk niet over lasagne praten zonder met een recept te komen we beginnen met: Lasagne di ragù di carni miste al forno.

1. Recept lasagne al ragù al forno

Lasagne ingrediënten voor 6 personen

Voor de pasta:

300 gram bloem - 3 eidooiers - 1 ei - Klein beetje water - Zout

Voor de saus:

1 ui - 2 wortels - 2 stelen bleekselderij - 600 gram passata (of 1 fles Mutti) - 150 gram gemengd gehakt - 150 gram verse worst - 250 gram kalfsgehakt - 1/2 glas witte wijn - Olijfolie

Voor de bechamelsaus:

40 gram boter - 35 gram bloem - 3,5 deciliter volle melk - Nootmuskaat - Peper - Zout

Voor de topping:

40 gram parmezaanse kaas

We beginnen met de pasta! 

Pastabladen voor lasagne maken

We leggen de bloem op een schoon keukenblad en maken hier een kuiltje in. Hier schenken we 3 eidooiers, 1 heel ei en een scheutje water in. Nu voegen we een flinke snuf zout toe en beginnen we met het mengen van het vocht met de bloem. Doe dit van binnen naar buiten totdat je met je handen kunt gaan mengen. Kneed nu het deeg voldoende tot het niet meer plakt. Leg het in een kom, dek het af en zet het minstens een uur in de koelkast.

 Ei en bloem voor de lasagnebladen

Ei en bloem voor de lasagnebladen

lasagnebladen maken.JPG

Tijd om aan de saus te beginnen!

Saus voor lasagne maken

Snij de ui, bleekselderij en wortels erg fijn en voeg deze toe aan een warme pan met een scheutje olijfolie. Voeg na een minuut of 6 al het vlees toe en bak dit zo'n 5 minuten. Voeg nu het halve glas witte wijn toe en voeg na zo'n twee minuten de passata toe. Bij voorkeur laten we deze saus minstens een uur op een zacht vuur staan. Heb je echt even de tijd of begin je de dag van te voren? Laat de saus dan 8 uur staan.

Verder met de pasta

Neem nu de pasta uit de koelkast en snij hier flinke stukken vanaf om door de pastamachine te halen. Wanneer de pasta een mooie dikte heeft laten we deze drogen op bijvoorbeeld een daarvoor bestemd droogrekje of op een tafelkleed. Als de pasta mooi droog is, dit duurt ongeveer een uurtje, koken we de pasta bladen. 

Terwijl de pasta droogt en de saus staat te pruttelen kunnen we beginnen met de bechamelsaus!

 Het maken van de ragù voor lasagne

Het maken van de ragù voor lasagne

Bechamelsaus maken

Voeg de boter in stukjes gesneden toe aan een sauspan en laat hem smelten. Als je boter gesmolten is voegen we de bloem toe en dit mengen we met een garde of lepel. Laat dit mengsel (roux) even kort garen en begin dan heel langzaam met het toevoegen van de melk. Voor de zelfgemaakte bechamelsaus gebruiken we altijd roomboter en volle melk. Voeg steeds een beetje melk toe en blijf goed roeren. Wanneer alle melk is toegevoegd laat je de saus nog even kort staan en voegen we zout, een klein beetje peper en flink wat vers geraspte nootmuskaat toe. 

Wil je een variatie op de saus maken? Voeg dan vast wat kaas aan je bechamelsaus toe en maak een mornaysaus. 

Nu kunnen we beginnen met het koken van de lasagnebladen, dit maakt ze mooi stevig in de lasagne. Kook ze een minuut of 2 in gezouten kokend water en zet ze aan de kant. 

We hebben nu alles klaarstaan om te beginnen met het bouwen van de lasagne!

Verdeel een klein beetje boter of wat bechamelsaus in een rechthoekige ovenschaal en leg hier de eerste laag lasagne in. Verdeel de bladen zo dat de hele bodem is bedekt. Schep hier nu een laagje saus op en verdeel deze over de lasagne. Nu nemen we wat bechamelsaus en verdelen we dit over de saus. Hier leggen we weer een laag lasagne op.

Herhaal dit tot de ovenschaal vol is en eindig met een laagje saus en zelf gemaakte bechamelsaus en rasp vervolgens de parmezaanse kaas over de lasagne. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 220 graden en bak de lasagne gedurende zo'n 25 minuten. de lasagne oventijd kan verschillen per oven.

2. Vegetarische lasagne 

We houden hier voor de pasta exact dezelfde stappen aan als bij het eerste recept. Ook de stappen voor de bechamelsaus zijn hetzelfde. 

Voor de vegetarische lasagne saus: 

1/2 ui - 1 teen knoflook - 1 broccoli - 1 courgette - Broodkruim - Parmezaanse kaas

Snij de ui fijn en zet een pan op het vuur en verwarm hier wat olijfolie in. Voeg de halve ui en het teentje knoflook toe en laat de ui een aantal minuten garen. Snij ondertussen de broccoli en courgette in kleine stukjes en voeg deze toe aan de pan. Laat de pan een aantal minuten staan om de groenten te garen. Maak ondertussen de bechamelsaus. 

Verwarm de oven voor, pak er een ovenschaal bij en schep een beetje bechamelsaus in de schaal. Bedek deze met de gekookte pastabladen en schep hier wat van de groentemix overheen. Strooi hier wat broodkruim of paneermeel overheen en wat geraspte parmezaanse kaas. Schep hier nu een mooie hoeveelheid bechamelsaus overheen en herhaal de stappen. Eindig met saus, paneermeel en parmezaanse kaas. Zet de schaal nu zo'n 20 minuten in de oven op 200 graden. 

Als lekkere variatie kan je hier ook eens Oudwijker fiore (taleggio) of Oudwijker gorgonzola aan toevoegen.

Enjoy!

Vegetarische lasagne met broccoli.JPG

 

3. Lasagne met zwarte truffel en Funghi porcini

Ook hier houden we voor de basis (lasagne en bechamelsaus) hetzelfde recept aan! Dit is een mooi recept voor de feestdagen om met de familie te eten. Het is hier belangrijk dat zowel de funghi porcini als de truffel van de beste kwaliteit zijn.

Ingrediënten;

50 gram Funghi porcini (eekhoorntjesbrood) - 1 zwarte truffel (middel maat) - Parmezaanse kaas 

Week als eerste de funghi porcini in wat water. Zet daarna een pan op het vuur en verhit daar wat olie in. Haal het eekhoorntjesbrood uit het water en voeg deze toe aan de pan. Laat deze zo'n 2 minuten gaan en voeg daarna het water dat is gebruikt om de funghi in te weken aan de pan toe. Laat al het water verdampen en zet dan het vuur uit. 

 

Pak een ovenschaal voeg hier wat bechamelsaus aan toe en leg hier de lasagnebladen overheen. Schep hier nu wat bechamelsaus overheen en voeg een gedeelte van het eekhoorntjesbrood toe. Rasp hier wat parmezaanse kaas overheen en begin dan weer met de lasagnebladen. Herhaal deze stappen tot de ovenschaal vol is en het eekhoorntjesbrood op. Eindig met bechamelsaus en parmezaanse kaas.

Bak de lasagne in een voorverwarmde oven zo'n 20 minuten op 200 graden. Neem nu de truffel en rasp deze (bijvoorbeeld met een truffel rasp) fijn over de lasagne. Serveer hem op een mooi bord en schenk er tot slot nog een klein beetje goede olijfolie over heen.

 

Buon App!

 

 

Wijn bij lasagne

De wijn bij uitstek voor de meeste lasagne is ongetwijfeld een rode wijn. In het geval van bovenstaand recept ga ik voor een heerlijke Barbera D'Asti. Er zijn echter ook wijnen die het goed doen bij een lasagne zonder rode saus. Een vegetarische lasagne met broccoli kan bijvoorbeeld mooi samengaan met een pinot bianco. Let altijd wel goed op de ingrediënten van de lasagne om de juiste wijn te vinden.

Wanneer wordt lasagne gegeten?

In Italië wordt de lasagne officieel als eerste gerecht gegeten. Meestal is de lasagne echter zo vullend dat dit het enige gerecht blijft. Ook wordt lasagne vaak op zondag met de familie tijdens een gezellige familielunch gegeten. Leuke reden om eens in Nederland de familie bij elkaar te vragen! 

Waar kan je de beste lasagne eten?

Hier is maar één goed antwoord op en dat is bij iemand thuis in Italië. Vaak is het recept van de oma van een vriend het lekkerste. Ikzelf verkies het recept van mijn Italiaanse vriendin haar oma. Helaas is ze overleden maar dit recept wordt nu met zorg uitgevoerd door mijn schoonmoeder. 

Mocht je geen vrienden in Italië of Italiaanse schoonfamilie hebben dan raad ik aan om leuke trattoria op te zoeken in Emilia Romagna of Campania. Benieuwd hoe lasagne bij een Italiaanse familie er uit ziet? Bekijk deze video! 

Lasagne van traiteur

De gespecialiseerde cateraar speelt in op het feit dat mensen weinig tijd hebben. Zij weet dat mensen steeds minder prioriteit hechten aan kooktijd, maar wel die traditionele, kwalitatief hoogwaardige gerechten willen nuttigen.

Zo kan de cateraar doorgaan als een flinke concurrent van bijvoorbeeld de supermarkt. En terecht! Neem nou een klassiek Italiaans gerecht als lasagne, een gerecht dat simpel oogt, maar zoals je nu weet bestaat uit een aantal complexe elementen. Denk daarbij aan de tijd van een ragù, bechamelsaus en het maken van de pastabladen. Een klassiek gerecht dat iedereen wel wekelijks wil nuttigen!  

Klassieke lasagne bestellen

Een klassieke lasagne met alleen maar verse ingrediënten kost aardig wat tijd (makkelijk twee tot drie uur) om op tafel te zetten. En dat is voor iemand die ervaring heeft met het bereiden van een klassieke Italiaanse lasagne. Wie maakt tegenwoordig die tijd nog vrij om te koken?

Supermarkten zien dit ook en bieden kant en klare lasagnebladen, kruidenmixjes en bechamelsaus aan. Voordeel: het scheelt je twee uur bereidingstijd. Maar weegt dit op tegen het nadeel? Zeker niet! Het gaat namelijk ten koste van het allerbelangrijkste: de smaak! En mensen hebben en houden die behoefte! 

 

 

Verse bereiding door Italiaanse cateraar

Niels Drenth, oprichter van Toia, speelt hier op in. “Wij bereiden lasagne zelf in onze professionele keuken. De ragù, de bechamelsaus, de bladen.. Dat kost ons tijd, maar we krijgen er ook veel voor terug.

"Wij hebben het bezorgen van vers bereide lasagne nog maar net aan de dienstverlening van Toia toegevoegd en de bestellingen vliegen al binnen,” aldus de eigenaar. Huidige Toia klanten zijn ook zeer tevreden met dit aanbod. Babet heeft afgelopen zomer Toia bij haar thuis laten koken voor haar verjaardag en heeft direct lasagne besteld toen dit aangeboden werd.

Niels vult daarop aan: “We richten ons ook op de zakelijke markt. Zo hebben we onlangs het softwarebedrijf TrueLime blij gemaakt met een lasagne classiche en een vegetarische lasagne met aubergine.”

Nynke, Office Manager bij TrueLime: “Tijdens onze business update meetings eten we altijd gezamenlijk. We zochten hierin iets vernieuwends. Je denkt in eerste instantie niet aan lasagne, maar waarom eigenlijk niet? En het was een goede keuze, want het smaakte heerlijk en was heel snel op allemaal!”

lasagne thuis bezorgd.JPG

 

Lasagne thuis bezorgd

Toia denkt mee en biedt u de kans om thuis van een authentieke Italiaanse lasagne te genieten. De lasagne wordt koud bij u thuis of warm op werk bezorgd. Probeer het maar eens en laat u verrassen door alle vers bereide elementen die samenkomen in de lasagne. 

 

Veel mensen hebben ervaring met lasagne en maken het graag thuis. Wat is uw lekkerste lasagne moment?

 

Groet,

Niels van Toia