Italiaanse recepten met broccoli

Broccoli, lekker!

In de zomer ontkom je er niet aan dat je wel eens een paar nootjes tijdens de borrel neemt of eens een keer op een mooie warme dag simpelweg een hamburgertje teveel eet. Of wat dacht je van op een snikhete dag dat biertje open maken en de pizzaoven aansteken en genieten van een zelfgemaakte pizza omdat je niet weet of het morgen ook weer zo heet wordt. Mooie reden dus om zo aan het einde van de zomer, of net na de zomer weer eens wat meer op de groenten te letten. Één van mijn favoriete groente is de broccoli of als het om slechts één stuk gaat broccolo in het Italiaans. De stap naar een pasta met broccoli is dan ook al snel gemaakt, pasta met broccoli of een pasta met broccolisaus is ook in de zomer een succes. Mijn favoriete pasta met broccolisaus daar zijn een paar cherrytomaten aan toegevoegd, wat nootmuskaat, peper, zout en peperoncino! Simpelweg lekker! Broccoli wordt ook in Italië redelijk veel gegeten en is erg gezond voor je, het verlaagt je cholesterol en het beschermt je tegen kanker mede vanwege de sulfurofaan. Vergeet ook vooral de steel niet op te eten! Hier een aantal echte Italiaanse recepten met broccoli: 

Orechiette met broccolisaus met cherrytomaten en peperoncino

Farfalle met een pesto van broccoli

Risotto met broccoli en taleggio

Pasta uit de oven met broccoli en mozzarella

Vegetarische lasagne met een broccolisaus

Ovenschotel met aardappels en broccoli

Italiaanse recepten met broccoli
het bewijs dat Napolitanen pizza eten in plaats van smoothies drinken.

Italiaanse broccoli

‘De groene calabrese’ is een Italiaanse broccoli soort die zich goed leent om zelf in de tuin te verbouwen en vervolgens mee te koken. Ook is het in Italië meer gebruikelijk om de bladeren van de broccoli te eten maar dat zal in Nederland met name de liefhebbers van bijzonder groene en mega gezonde smoothies aanspreken. In Napoli eten ze iets wat vergelijkbaar met de broccolibladeren is graag op de pizza namelijk friarelli, het bewijs dat Napolitanen pizza eten in plaats van smoothies drinken. 

Broccoli Italiaans

In Italië

De eenvoud van de Italiaanse keuken zie je ook terug in de recepten met broccoli, het behoeft geen oneindige toevoegingen om tot een mooie smaak te komen. De meeste recepten voegen hooguit één of twee completerende smaken toe en that’s it. Zo kan je gezond eten dus ook nog eens erg lekker, simpel en leuk maken. Maar laten we ook vooral niet vergeten hoe lekker die echte pizza is in de zomer, een lekker koud Italiaans biertje er bij en net doen alsof je als een echte Napolitaan het nuttige met het aangename combineert. 

 

Niels Drenth

28-08-2017