Traiteur aan huis [en 4 redenen om catering te bestellen]

Italiaanse traiteur

Het heeft mij even gekost om te begrijpen wat nou precies traiteur betekent. Het woord zelf hoor ik al jaren maar wat is het nou eigenlijk precies? Bezorgt een traiteur aan huis of is dat juist een winkel waar je heen gaat? Ook in de cursus voor Sociale Hygiëne wordt het woord traiteur gebruikt en daar noemen ze het thuisbezorgen: “Niet iedereen heeft de behoefte om in een horecabedrijf iets te eten of een feest te vieren. Maar het zelf bereiden van maaltijden kan ook problemen opleveren. Om in deze behoefte te voorzien, waren er als eerste de slagers die bij de mensen thuis fondueschotels kwamen bezorgen. Later leverden de slagers er ook koude buffetten bij. Toen dit thuisbezorgen, ook wel traiteurswerk genoemd, grotere vormen ging aannemen werd de horeca wakker geschud.” 

Toen dit thuisbezorgen grotere vormen ging aannemen werd de horeca wakker geschud.

 

Maar als ik denk aan mijn definitie van een traiteur dan zie ik een klein boetiekje voor me, leuk ingericht met een enorme variëteit aan mooie producten. Sterker nog, een mooie boetiek met een keur aan bijvoorbeeld mooie Italiaanse producten of gerechten. Er staat iemand in de winkel die verstand heeft van het assortiment om je te begeleiden in het kiezen van het juiste product. Maar als ik deze boetiek met ambachtelijke Italiaanse producten en gerechten voor me zie dan zie ik dat wel in een omgeving die zich zeker tien tot vijftien jaar geleden afspeelt. En bezorgen deze traiteurs, die ik in mijn gedachte voor me zie, wel? 

Italiaanse Traiteur

Traiteur online vinden

Alles gaat tegenwoordig online, zoals kleding kopen, een kaartje voor het theater reserveren en het bestellen van eten. Met het grootste gemak laat je een bezorger komen die je een pizza aflevert en op dezelfde wijze kan je een catering bestellen voor 40 personen voor je bedrijfsfeest. Beide voorbeelden zou je een vorm van catering kunnen noemen: catering thuisbezorgd, een traiteur aan huis dus, je hoeft er de deur niet meer voor uit. Maar hoe kom je dan toch aan dat gevoel van dat eigenzinnige boetiekje? Wat nou als je iets wilt proeven voordat je besteld? 

Je hoeft er de deur niet meer voor uit.

Catering thuis 

Daar is wat op gevonden, catering thuis! Sommige cateraars geven je gelukkig de optie om bepaalde producten te proeven voordat je deze voorschotelt aan je familie, die je in grote getale hebt uitgenodigd voor je verjaardag. Ze komen bijvoorbeeld bij je langs om wat kleine gerechten te kunnen laten proeven. Zo kan je toch nog even uitspreken wat je favoriete gerecht is of aangeven dat je niet zo van een bepaalde kaas of van tomatensaus houdt; op die manier blijft het toch persoonlijk. Daarmee krijg je toch die beleving van dat kleine boetiekje in je eigen huis, compleet met heerlijk ruikende gerechten en verse producten. Catering thuis kan de perfecte oplossing zijn voor een verjaardag, familiedag of jubileum. Gemakkelijk en vertrouwd in je eigen omgeving genieten van heerlijke producten.

 

Hier volgen mijn 4 redenen om catering van een traiteur te bestellen! 

 

1.       Heerlijke Gerechten In Een Informele Sfeer

Kwalitatief hoogwaardige gerechten vind je vaak alleen in sterrenrestaurants. De sfeer in deze restaurants kan anno 2017 nog steeds worden gekenmerkt als formeel. Ondanks dat veel sterrenzaken wel hun best doen om van dit imago af te komen, heeft dit nog wel wat tijd nodig. Hoe leuk en lekker zou het zijn om thuis eens een kwalitatief hoogwaardig gerecht te nuttigen?  Een traiteur kan deze minder chique, formele setting bieden.

Italiaanse traiteur aan huis.JPG

2.      Uitproberen Van Ingrediënten  

Laten we voor het gemak de Italiaanse eetcultuur als houvast nemen. Lokale ingrediënten zoals burrata, een kaas geproduceerd in de Italiaanse regio Puglia, vinden steeds meer hun grond aan de voeten in Nederland. Hoe gemakkelijk kan het zijn door een traiteur in te huren die weet hoe je deze heerlijke kaas kan toepassen in gerechten? En wat te denken van het informele praatje met de traiteur? De laagdrempeligheid en individuele aandacht zorgt voor een ontspannen sfeer bij de verkenning van nieuwe ingrediënten.

 

3.      Persoonlijke Aandacht Van Begin Tot Eind

Als je goed zoekt op traiteurs dan zal je ook traiteurs vinden die, voor de aankoop, langs willen komen met voorbeelden van gerechten of ingrediënten om uit te kiezen. Na de keuze zal de traiteur met grote toewijding aan de slag gaan. Want ja, het is ook wat de traiteur het liefst doet: aan de slag met lokale ingrediënten om zo tot een topgerecht te komen.

Omdat het nieuw voor je kan zijn weet je nog niet zo goed wat je uit het menu moet kiezen. Zoek een traiteur waarbij je de wensen kan achterlaten op de website (bv middels een formulier). Na de service zal de traiteur ook vragen om de mening van de klant, ondanks dat de traiteur de expert is.

4.      Leuke Ervaring Om Te Delen

Eten van een traiteur kan op een feestje het verschil maken dat je zoekt. De ervaring van kwalitatief hoogwaardige catering aan huis kan net dat enthousiasme en inspiratie oproepen om het te delen met je vrienden. En wat is er nou leuker om je leuke ervaringen te delen met de mensen om je heen? Ok toegegeven: een avondje in een sterrenrestaurant of je eigen creatie zijn ook prachtige ervaringen, maar hoe leuk is het om nieuwe, heerlijke ingrediënten op een informele manier in een huiselijke setting te leren kennen? Precies!

 

Lekker pizza delen .JPG

Niels Drenth en Albin Meijer