Italiaanse traiteur

Italiaanse traiteur

Het heeft mij even gekost om te begrijpen wat nou precies traiteur betekent. Het woord zelf hoor ik al jaren maar wat is het nou eigenlijk precies? Ook in de cursus voor Sociale Hygiëne wordt het woord traiteur gebruikt en daar noemen ze het thuisbezorgen: “Niet iedereen heeft de behoefte om in een horecabedrijf iets te eten of een feest te vieren. Maar het zelf bereiden van maaltijden kan ook problemen opleveren. Om in deze behoefte te voorzien, waren er als eerste de slagers die bij de mensen thuis fondueschotels kwamen bezorgen. Later leverden de slagers er ook koude buffetten bij. Toen dit thuisbezorgen, ook wel traiteurswerk genoemd, grotere vormen ging aannemen werd de horeca wakker geschud.” 

Toen dit thuisbezorgen grotere vormen ging aannemen werd de horeca wakker geschud.

 

Maar als ik denk aan mijn definitie van een traiteur dan zie ik een klein boetiekje voor me, leuk ingericht met een enorme variëteit aan mooie producten. Sterker nog, een mooie boetiek met een keur aan bijvoorbeeld mooie Italiaanse producten of gerechten. Er staat iemand in de winkel die verstand heeft van het assortiment om je te begeleiden in het kiezen van het juiste product. Maar als ik deze boetiek met ambachtelijke Italiaanse producten en gerechten voor me zie dan zie ik dat wel in een omgeving die zich zeker tien tot vijftien jaar geleden afspeelt. En bezorgen deze traiteurs, die ik in mijn gedachte voor me zie, wel? 

Italiaanse Traiteur

Traiteur online vinden

Alles gaat tegenwoordig online, zoals kleding kopen, een kaartje voor het theater reserveren en het bestellen van eten. Met het grootste gemak laat je een bezorger komen die je een pizza aflevert en op dezelfde wijze kan je een catering bestellen voor 40 personen voor je bedrijfsfeest. Beide voorbeelden zou je een vorm van catering kunnen noemen: catering thuisbezorgd, traiteurswerk dus, je hoeft er de deur niet meer voor uit. Maar hoe kom je dan toch aan dat gevoel van dat eigenzinnige boetiekje? Wat nou als je iets wilt proeven voordat je besteld? 

Je hoeft er de deur niet meer voor uit.

Catering thuis 

Daar is wat op gevonden, catering thuis! Sommige cateraars geven je gelukkig de optie om bepaalde producten te proeven voordat je deze voorschotelt aan je familie, die je in grote getale hebt uitgenodigd voor je verjaardag. Ze komen bijvoorbeeld bij je langs om wat kleine gerechten te kunnen laten proeven. Zo kan je toch nog even uitspreken wat je favoriete gerecht is of aangeven dat je niet zo van een bepaalde kaas of van tomatensaus houdt; op die manier blijft het toch persoonlijk. Daarmee krijg je toch die beleving van dat kleine boetiekje in je eigen huis, compleet met heerlijk ruikende gerechten en verse producten. Catering thuis kan de perfecte oplossing zijn voor een verjaardag, familiedag of jubileum. Gemakkelijk en vertrouwd in je eigen omgeving genieten van heerlijke producten.