Italiaans Kerstdiner

Italiaans Kerstdiner 

Een kerstdiner waar u heel vrijblijvend van alles iets kan pakken en waar u een eigen tempo kunt bepalen.. klinkt goed! Maar wat voor kerstmenu komt daarvoor in aanmerking? De Franse keuken is wellicht wat te strak en formeel, de Chinese keuken zo veelzijdig dat je door de bomen het bos niet meer ziet en de Hollandse keuken zo traditioneel dat het een wat te alledaags verhaal kan worden. 

Een Italiaanse kerstdiner dan wellicht? Deze keuken kenmerkt zich door vrijblijvendheid en saamhorigheid en leent zich uitstekend voor een heerlijk kerstmenu. Lekker informeel en makkelijk eten pakken wanneer u wilt. Maar hoe giet je dat in een menu? In dit blog een suggestie voor een heerlijk Italiaans kerstmenu voor een groep van 10-15 personen.

Het menu

Antipasti; Bruschetta, affettati e formaggi, torta salata, datteri con pancetta, rotolini di zucchine

Primo; Linguine all’ amatriciana / spaghetti al pesto calabrese 

Secondo; Merluzzo con olive, capperi e dadolata di pomodorini

Contorni; Verdure alla grigliate, insalata mista / peperonata

Dolce; Gelato / sbrisolona

Antipasti

Allereerst begint u de avond lekker met antipasti en een aperitivo: hapjes die voor de maaltijd genuttigd worden en een vrijblijvend gevoel geven. Denk aan antipasti, zoals gegrild brood ingesmeerd met knoflook en extra vergine olijfolie, een hartig taartje met venkel en courgette, dadels met pancetta en, last but not least, courgetterolletjes. Tip: zorg ervoor dat het kleine hapjes zijn, zodat je niet vol zit bij alle heerlijke gerechten die nog komen gaan. In combinatie met een glas Prosecco of Franciacorta is dit een ontspannen begin van de avond!

Italiaans kersdiner voorgerecht

Primo

Het mooie van een Italiaans kerstmenu is dat er ingrediënten en gerechten zijn die u zeker zult kennen, maar er zullen voor u ook nieuwe maaltjes en smaken tussen zitten. Zo ontstaat er een mix van herkenbaarheid en verkenning van de Italiaanse keuken. In dit voorgestelde menu wordt er begonnen met twee warme voorgerechten (primo). Op de tafel wordt een linguine met varkenswang (guanciale), tomaat, peper, ui, olijfolie en pecorino romano (schapenkaas) neergezet. Het andere gerecht is spaghetti met een heerlijke pestosaus op basis van paprika, ricotta (zachte Italiaanse kaas), ui en olijfolie. Een glas Chianti erbij en genieten maar!

Secondo

Niet iedereen houdt evenveel van hetzelfde, waardoor het serveren van meerdere gerechten ideaal is. Voor ieder wat wils. Dit bevordert, samen met de huiselijke sfeer, het saamhorigheidsgevoel. Zo is er in dit kerstmenu gekozen voor twee hoofdgerechten. Ten eerste kabeljauw met olijven gegaard in de oven; een gerecht dat voor een heerlijke geur door de keuken zorgt. Daarnaast worden er kappertjes en pomodorini dadolata bij geserveerd.  

Contorni

De hierboven beschreven hoofdgerechten worden ondersteund door een aantal bijgerechten. Met diverse gegrilde groenten en een gemengde salade met balsamico zit u altijd goed. Daarnaast kunt u de show stelen met peperonata: een stoofpotje van paprika, ui, knoflook, peper, olijfolie en peterselie.

 

Dolce

Laat het hierboven beschreven eten eens goed zakken en schroom daarna niet om nog een heerlijk italiaans dessert ook wel dolce genoemd te nuttigen. In dit menu is er gekozen voor Gelato, Italiaans ijs in dit geval gemaakt van melk, room en suiker. Het voordeel van Gelato ten opzichte van ander ijs is dat het minder vet is; zeer welkom na een heerlijk Italiaans menu vol calorieën. Een prima aanvulling op Gelato is Sbrisolona, een kruimelige amandeltaart. 

Italiaans kerstdiner

 

Kerstdiner bestellen voor thuis 

Dit allemaal zelf te maken vergt veel tijd en energie. U kunt er ook voor kiezen om het kerstdiner te bestellen voor thuis. Toia is zo’n cateraar en kan de catering aan huis bezorgen en/of verzorgen. De expertise kenmerkt zich door vakmanschap met een down-to-earth karakter. Vooraf wordt vrijblijvend met elkaar gezeten om alle wensen te bespreken. Gepassioneerd worden vragen over Italië en de Italiaanse keuken beantwoord en bovendien kan Niels u leren om Sbrisolona uit te spreken. Dit alleen al is een beleving op zich! 

Wat u ook kiest: Toia is er voor u.

Neem een kijkje op het menu of neem contact op.

Albin Meijer

27-11-2017