Lampredotto: het meest populaire streetfood in Florence!

Streetfood in Florence

Zonder enige twijfel is Lampredotto het meest gegeten streetfood van Florence. Kort gezegd is het een sandwich belegd met het vlees van de vierde maag van de koe. Hmm.. dit klinkt op het eerste gezicht niet heel erg smaakvol. Hoe kan zo’n broodje nou zo immens populair worden? Marco Raugei, voormalig chef van restaurant Madame è in Cucina en trotse Florence inwoner, legt uit.

Meest populaire streetfood in Florence

Geschiedenis van lampredotto

“Tijdens de Middeleeuwen was het stadsdeel van Florence zeer arm. Lampredotto werd ontdekt en was zeer goedkoop. Als gevolg begonnen de mensen het stuk vlees te consumeren. Ze ontdekten dat dit orgaanvlees een verbazingwekkend goede smaak heeft. Bovendien zit het product vol met proteïnen. Een win-win situatie dus,” aldus de trotse inwoner. Tegenwoordig is Lampredotto niet meer uit het straatbeeld van Florence weg te krijgen. Alle kleine straatkiosks verkopen het populaire broodje. Het wordt nu door alle klassen van de bevolking gegeten.

Als het vlees klaar is dip je de helft van het broodje in de bouillon

Hoe maak je lampredotto?

We vroegen Marco hoe het streetfood klaargemaakt wordt. “Voor mij is de beste manier om Lampredotto te eten heel duidelijk. Je eet het in een broodje met zout, peper en salsa verde met pittige kruiden. Het vlees wordt langzaam gaar gestoofd in een bouillon. Als het vlees klaar is dip je de helft van het broodje in de bouillon om het de verbazingwekkend lekkere smaak mee te geven. Dat is voor mij Lampredotto.”  

Waar koop je lampredotto?

In Florence is het vlees gemakkelijk te verkrijgen. Elke willekeurige slager heeft het liggen. “Het is een perfect voorbeeld dat eenvoud de ultieme verfijning is. Het definieert de Italiaanse keuken. De individuele ingrediënten komen tot hun recht. Een aantal gerechten zijn wereldwijd bekend en sommigen zijn alleen nog lokaal bekend. Lampredotto is daar een voorbeeld van.” 

Meest populaire streetfood in florence

Marco blijft de klassieke sandwich eten en aanbevelen. “Als je niet uit Toscane komt kan het een drempel zijn om het broodje te proberen. Maar als je de drempel neemt is de kans groot dat je verliefd wordt op deze lekkernij. Ben je in Toscane laat dan deze kans niet aan je voorbij gaan.”

Albin Meijer

Marco Raugei

11-12-2017