Lampredotto: het meest populaire streetfood in Florence!

Streetfood in Florence

Zonder enige twijfel is Lampredotto het meest gegeten streetfood van Florence. Kort gezegd is het een sandwich belegd met het vlees van de vierde maag van de koe. Hmm.. dit klinkt op het eerste gezicht niet heel erg smaakvol. Hoe kan zo’n broodje nou zo immens populair worden? Marco Raugei, voormalig chef van restaurant Madame è in Cucina en trotse Florence inwoner, legt uit.

Meest populaire streetfood in Florence

Geschiedenis van lampredotto

“Tijdens de Middeleeuwen was het stadsdeel van Florence zeer arm. Lampredotto werd ontdekt en was zeer goedkoop. Als gevolg begonnen de mensen het stuk vlees te consumeren. Ze ontdekten dat dit orgaanvlees een verbazingwekkend goede smaak heeft. Bovendien zit het product vol met proteïnen. Een win-win situatie dus,” aldus de trotse inwoner. Tegenwoordig is Lampredotto niet meer uit het straatbeeld van Florence weg te krijgen. Alle kleine straatkiosks verkopen het populaire broodje. Het wordt nu door alle klassen van de bevolking gegeten. De smaak is uniek, het vlees is zacht van structuur en heeft een volle, ronde, vettige smaak.

Als het vlees klaar is dip je de helft van het broodje in de bouillon

Lampredotto recept

We vroegen Marco voor het recept van dit streetfood. “Voor mij is de beste manier om Lampredotto te eten heel duidelijk. Je eet het in een broodje met zout, peper en salsa verde met pittige kruiden. Het vlees wordt langzaam gaar gestoofd in een bouillon. Als het vlees klaar is dip je de helft van het broodje in de bouillon om het de verbazingwekkend lekkere smaak mee te geven. Dat is voor mij Lampredotto.”  

 

Recept:

Lampredotto - bouillon - salsa verde - brood

 

Kook het vlees in de bouillon, snij dit fijn wanneer het gaar is. Leg het vlees op een helft van het brood. Breng op smaak met peper en zout en schenk de salsa verde er overheen. Doop nu de andere helft van het broodje in de bouillon en leg hem op het vlees, buon appetito! 

Benieuwd hoe dit er uit ziet?

 

Waar koop je lampredotto?

In Florence is het vlees gemakkelijk te verkrijgen. Elke willekeurige slager heeft het liggen. “Het is een perfect voorbeeld dat eenvoud de ultieme verfijning is. Het definieert de Italiaanse keuken. De individuele ingrediënten komen tot hun recht. Een aantal gerechten zijn wereldwijd bekend en sommigen zijn alleen nog lokaal bekend. Lampredotto is daar een voorbeeld van.” De broodjes met lampre zijn te koop bij veel kleine trucks maar onze voorkeur, en die van Marco, gaat uit naar de volgende 3:

 

-'Da aurelio' te vinden op piazza Bernardo Tanucci. (De zelfbenoemde koning van de lampredotto, net buiten het centrum)  

-Trippaio del porcellino te vinden op piazza del mercato nuovo. (In het centrum.)

-Da vinattieri te vinden op via santa Margherita. (In het centrum.)

Lampredotto recept.png

Lampredotto versus trippa

Lampredotto is niet hetzelfde als trippa, trippa wordt wel gemaakt van de maagwand van de koe maar dan van de eerste drie en niet nummer 4 zoals bij lampredotto. Trippa wordt vaak met een tomatensaus gegeten in tegenstelling tot de salsa verde. 

 

Probeer het eens!

Marco blijft de klassieke sandwich eten en aanbevelen. “Als je niet uit Toscane komt kan het een drempel zijn om het broodje te proberen. Maar als je de drempel neemt is de kans groot dat je verliefd wordt op deze lekkernij. Ben je in Toscane laat dan deze kans niet aan je voorbij gaan.”

Albin Meijer

Marco Raugei

11-12-2017