Michele Usai

Michele Usai

Afgelopen week had ik een ontmoeting met Michele Usai, chefkok van Studio Pasta in Hilversum en all-round charmante Italiaan. Afkomstig van Cagliari, Sardinië maar op zijn vijfentwintigste naar Nederland verhuisd, op koningingendag nota bene. Dat zal een eigenaardig beeld hebben gegeven bij de goedlachse Michele! Zijn broer woonde al in Haarlem dus hij kon hem gelukkig geruststellen dat het er hier niet elke dag zo aan toegaat als op die ene bijzondere dag in het jaar. Na een jaar te hebben geleefd als toerist is hij in Nederland aan het werk gegaan in de muziekbranche. Na zijn diensttijd in Italië is Michele dus niet meteen gaan koken voor zijn beroep maar heeft hij besloten zijn carrière te vervolgen in de muziek industrie. Nadat hij zich heeft opgewerkt tot copyright manager nemen de cijfers in de volledige muziekindustrie af en neemt Michele de stap om te stoppen in de muziekwereld. 

Michele, goedlachs

 

Italiaanse wijn importeren

Michele besluit, samen met zijn buurman, om wijn te gaan importeren vanuit Piemonte. Met een ongelofelijke passie voor mooie wijnen uit dit gebied, denk aan een goede Barolo en een Dolcetto d’Alba, beginnen zij ‘Barolo and more’. De liefde voor wijn is zo’n beetje elke Italiaan met de paplepel ingegoten en zo ook bij Michele en inmiddels importeren hij en zijn buurman wijn van ongeveer tien wijnhuizen. Ook heeft Michele een grote passie voor eten, de gerechten en recepten vanuit Italië kent hij nog goed. Bovendien kan Michele als voormalige eilander hartstochtelijk praten over alles wat uit de zee komt! Naast onze gedeelde liefde voor bottarga zijn ook de vongole bij ons beide zeer in trek om nog maar niet te beginnen over zee-egels. Deze passie voert hij inmiddels gemoedelijk uit als chefkok in de keuken van Studio Pasta in Hilversum. Een restaurant met écht Italiaanse recepten zoals een gnocchi alla Sorrentina en ravioli ricotta e spinaci, burro e salvia. Bij echt Italiaans eten hoort uiteraard ook de juiste wijze van eten, verwacht dus geen mes op tafel als je de spaghetti parmigiana bestelt. 

Michele Usai

Michele Usai

Culinaire expertise

Graag zou Michele zijn culinaire expertise nog willen verrijken met het volgen van een opleiding aan de prestigieuze universiteit van gastronomische wetenschappen in Italië. Deze opleiding is een begrip in de culinaire wereld en richt zich onder andere op het 0-km concept en slowfood. Ook wil hij graag het échte Italiaanse eten behouden, de invloed van bepaalde food trends wordt ook in Italië steeds groter. De sushi, Indiase curry en thai food zijn ook daar de laatste aantal jaren bezig met een opmars. De Italiaanse eet-cultuur zal nooit volledig verloren gaan maar er zijn duidelijk veranderingen merkbaar, het is zaak dat er ook mensen blijven prediken voor the real deal. Niet alleen binnen de keuken maar ook daar buiten streeft Michele naar gemoedelijkheid, zijn grootste passie is zijn vrouw en kinderen en daarnaast bevindt hij zich graag op het water. Vissen, zeilen, varen en soms moet hij even richting de kust om zichzelf te herinneren aan de geur van de zee. 

Bedankt voor het goede gesprek Michele! 

www.baroloandmore.nl

www.studiopasta.nl