Leukste Italiaanse gerechten voor pasen

Gerechten voor pasen

Het is in Italië niet ongebruikelijk om net als in Nederland met de familie speciaal gerechten voor pasen te bereiden. Uiteraard zijn er dan ook speciale gerechten die de voorkeur hebben en die ook op de Nederlandse eettafel niet zullen misstaan. Van makkelijke gerechten tot wat meer uitgebreide en ingewikkelde gerechten. Om de dag mee te beginnen tijdens de paasbrunch is er een grote favoriet, de colomba pasquale of in het Nederlands de paas duif. Een heerlijk brood/cake vergelijkbaar met de panettone die met de kerst wordt gegeten maar dan in de vorm van een duifje. Het staat niet alleen leuk maar smaakt ook nog eens lekker. Er zijn variaties van de paascake met chocola maar ook met bijvoorbeeld alleen kandij en amandelen. De dag eenmaal goed begonnen kunnen we vooruit kijken naar de volgende gerechten voor pasen, toch leuk zo’n thema!

 

Voorgerechten pasen

Een leuk maar ontzettend bekend voorgerecht voor pasen is de vitello tonnato, gemakkelijk van te voren te bereiden en je hoeft het gerecht alleen nog te garneren voor je hem serveert. Een voorgerecht voor pasen met wat meer werk is een heerlijke verse tagliatelle met ragù van lamsvlees. Je mag mij er op tijd voor wakker maken als dit op met menu staat voor de paasbrunch! Na twee suggesties die vlees bevatten is een vegetarische tegenhanger wellicht niet verkeerd, niet alleen omdat ik zelf graag vegetarisch eet maar ook omdat het nu eenmaal een verschil maakt. Ook met voorgerechten voor pasen kijken we graag naar wat er in het seizoen is, asperges bijvoorbeeld. Wat dacht je van een gefrituurde asperge in een mooi beslag met lekkere verse knoflooksaus, prima voorgerecht voor pasen toch? Ok, nog een primo voor het paas-menu dan om het af te leren voor we aan het hoofdgerecht beginnen. Lasagne is en blijft een klassieker en is helaas in Nederland vaak onder allerlei trends onderhevig, niet doen. Neem voor pasen een lasagne die net zo klassiek is als trendy de lasagne met ragù van lamsvlees. Vergelijkbaar met de tagliatelle maar dan in de onweerstaanbare vorm van lasagne. 

 

Hoofdgerechten voor pasen

Typische Italiaanse hoofdgerechten voor de pasen zijn gerechten met lam bijvoorbeeld lamskoteletten met prosciutto crudo en parmezaanse kaas gegratineerd in de oven. Dat is een gerecht waarvan bij mij het water in de mond loopt. Nog een mooi hoofdgerecht voor pasen is een varkensrollade met sinaasappelsaus, heerlijk fris en de kleuren passen ook mooi bij het paasthema. Voor de vegetariërs onder ons; heerlijke gevulde courgette uit de oven met een vulling van alle kleurrijke groenten die je kan vinden die passen bij pasen. Naast het deze mooie gerechten kunnen we natuurlijk altijd een mooi bijgerecht serveren, een van mijn favorieten zijn de artisjokken. Veelzijdig in hun toepassing maar altijd mooi op smaak te maken met bijvoorbeeld knoflook, peterselie, olijfolie en als er geen vegetariërs bij zijn rasp ik er een klein beetje bottarga overheen. 

 

Nagerechten voor pasen

Heerlijke nagerechten voor pasen zijn niet altijd alleen voor pasen bedoeld. Zo kan je altijd een heerlijke tiramisù serveren maar pas hem dan bijvoorbeeld aan door stukjes van de colomba te gebruiken in plaats van savoiardi. Heerlijk om dan de colomba te gebruiken met stukjes chocola. Een nagerecht voor pasen wat wel écht heel typisch is blijft de zuppa di colomba, heerlijk met room en limoncello. Omdat misschien niet iedereen dit gerecht kent zal ik onder de tekst een link vermelden naar zowel dit recept als een recept van de lamskoteletten. In Italië draait de pasen om een heerlijk dag vol met eten, eigenlijk net als elke dag in Italië! Geniet deze pasen zelf ook van een hoop lekkere gerechten en heb je geen zin om ze zelf te maken? Bestel ze dan bij ons

Zuppa di colomba recept  

Gegratineerde lamskoteletten recept   

 

Hoofdgerecht pasen

Hoofdgerecht pasen