Pizza maken, pizza eten!

 

Pizza.

Zoals eigenlijk iedereen vind ook ik pizza geweldig! Heerlijk zo’n vers gebakken pizza! De geur, de smaak..

 

Tot een aantal jaren geleden haalde ik iedere week wel een pizza bij de lokale pizzabakker. Heerlijk je tanden zetten in een knapperige pizza, de zachte kaas en de lekkere tomatensaus proevend. Geweldig deze belevenis! Hier bleef het echter voor mij niet bij..

Ik wilde er namelijk zelf één maken! Nieuwsgierig als ik was ging ik aan de slag. Ik maakte er een aantal achter elkaar en begon me in dit proces steeds meer af te vragen hoe nou een échte, traditionele pizza gemaakt wordt. “En wat is nou eigenlijk een echte pizza? Wat voor oven kan je het best gebruiken? En waar komt pizza eigenlijk vandaan?”

pizza eten pizza maken

Italiaanse pizza.

Een beetje op Google aanklooien helpt je vaak met veel dingen op weg. Deze keiharde theorie wilde ik ook op de ontstaansgeschiedenis van pizza toepassen, maar ik kwam van een koude kermis thuis: het leverde meer vragen op dan antwoorden. Tijd voor een andere aanpak dus! Ik besloot het over deze boeg te gooien: “Laat ik naar Italië gaan, want waar moet je anders heen om meer over pizza te weten te komen?” Hmmm zover was ik dus al..  

Op aanraden van een aantal Italiaanse vrienden kwam ik terecht in Florence, de hoofdstad van Toscane. Ik hoor jullie denken: “Hmmm had je die Italiaanse vrienden niet gewoon kunnen vragen over de historie van pizza?” Haha dat kon zeker, maar ik was vastberaden om het zelf te gaan ontdekken. In Italië welteverstaan! Goed, waar waren we? O ja, Florence! Iemand met een achtergrond als pizzaiolo (iemand die pizza’s maakt als beroep) zal nu denken: “Waarom Florence en niet Napoli? Daar komen ze toch vandaan??”

“Laat ik naar Italië gaan, want waar moet je anders heen om meer over pizza te weten te komen?”
Lekkere pizza eten

Lekkere pizza eten

De Beste Pizza tip in Florence.

Ik luisterde naar mijn vrienden en belandde in Florence. Natuurlijk heb ik mijn Italiaanse vrienden om wat tips gevraagd waar te beginnen. Ze kwamen allemaal met dezelfde tip: start bij restaurant ZeroZero. Eenmaal daar werd me direct duidelijk waarom ze me hierheen stuurden. Wat een geweldige pizza’s!! Ik kon het niet laten en heb brutaal de eigenaar, Massimiliano Crocetti, opgezocht om hem te vragen naar pizza’s.

Na een korte intro over mezelf en mijn ambities begon de beste man te praten over het proces van pizza’s maken, de voorbereiding van de toppings en het maken van het deeg. Ook vertelde hij over zijn Basilico Pizza Academy, een hoog aangeschreven school waar pizza bakcursussen worden gegeven. Voordat Massimiliano uitgepraat was over de opleiding was ik al verkocht: “Ik ga me inschrijven,” riep ik vol enthousiasme! 

 

Een quote van hun website: 

“Learn the ancient tradition of Italian pizza making directly from experts of the profession.”

Na ontzettend veel lol te hebben beleefd met het team van pizzaiolo’s en ontelbaar veel heerlijke pizza’s te hebben gebakken werd de opleiding afgesloten met een examen. De zenuwen gierden door mijn lijf! Pizza bakken voor zo’n goeie pizzabakker, dat was een hele opgave! Met vlag en wimpel geslaagd, wie had dat verwacht!!

 

Ik heb er voor gekozen om meer te leren over het maken van pizza in Florence, omdat ik daar de verschillende bereidingen te zien kreeg en niet alleen Napolitaans, in tegenstelling tot Napoli. Daar zijn ze namelijk overtuigd van het feit dat alleen Napolitaanse pizza’s échte pizza’s zijn. Na de opleiding ben ik wel meteen naar Napoli vertrokken om daar een hoop pizzeria’s langs te gaan en me bijna ziek te eten aan pizza’s. Uiteraard één van de bekendste pizzeria’s ooit da Michele maar ook de bij ons minder bekende Pizzeria Sorbillo, pizzeria la Notizia, la Masardona, allemaal stuk voor stuk geweldige pizza’s! 

In mijn volgende blog ga ik verder in op mijn avonturen in Napoli en de ontstaansgeschiedenis van de Pizza. Hopelijk hebben jullie genoten van dit blog!

 

Bekijk ook eens de website of instagram van vriend en collega Marcus, the personal pizza chef! www.personalpizzachef.com Deze Pizzaiolo maakt van elk event in Los Angeles een feest.

En natuurlijk de websites van mijn vrienden van de ZeroZero in Florence: Massi en Leonoor!

www.biveroacademy.com 

 www.00pizzeria.com.

www.basilicoacademy.com