Simpele Italiaanse Gerechten

Simpel Italiaans eten

Simpele Italiaanse gerechten en eenvoud. Dit is wat voor mij symbool staat voor een gedeelte van mijn leven en zo ook voor mijn idee bij de Italiaanse keuken. Hoe meer eenvoud in het gerecht des te meer de individuele ingrediënten, indien van goede kwaliteit, tot zijn recht kunnen komen. Die eenvoud waar we hier van spreken is dus eigenlijk heel dynamisch; het laat je misschien zelfs afvragen wat eenvoud is. Het lijkt mij dan ook een goed idee om een voorbeeld aan te halen.. een voorbeeld in de vorm van een Italiaans gerecht. Want hoe anders kun je eten beter omschrijven dan met de mooiste gerechten. Maar laten we, voordat we aan het gerecht beginnen, wel in acht nemen dat Italië bijna zestig miljoen inwoners kent en iedereen zijn oma het beste recept van een gerecht maakt. Lees in Italië dan ook een recept met zorg maar bedenk je wel de context. 

Simplicity is the ultimate sophistication

Voorbeelden van Italiaanse gerechten

Het eerste voorbeeld van een geweldig Italiaans gerecht is er meteen eentje die wereldwijd bekend is, de carbonara. Spaghetti alla carbonara of rigotoni alla carbonara, we hebben allemaal wel eens een variatie op dit klassieke gerecht uit Lazio gegeten: met groenten, met kip, met room zelfs misschien. Waar dit gerecht echter om gaat is zijn eenvoud, voeg er vooral helemaal niks overbodigs aan toe! Het enige wat je nodig hebt is een mooi stuk wangspek, pecorino, ei, zout, voldoende peper, en uiteraard een pasta. Als deze ingrediënten allemaal van de beste kwaliteit voor handen zijn dan moet het goed komen. laat de grondstoffen het werk doen. Kook de pasta, bak het spek in blokjes, meng de kaas met eidooiers tot je een mooie emulsie krijgt, meng dit met de al dente pasta, klein beetje zout, peper mag wat meer zijn en genieten maar. 

Voorbeelden Italiaanse gerechten

Spaghetti 

Spaghetti alla bottarga, dit volgende gerecht is er eentje die in Nederland wat minder bekend is. Een heerlijke gerecht afkomstig van Sardinië. Ook hier laten we de kwalitatief goede grondstoffen hun werk doen: pasta, bottarga, knoflook, peterselie en goede olijfolie. That’s it! Bottarga zijn gezouten en gedroogde viseitjes; vaak van de harder maar soms ook van tonijn. Het enige wat dit ontzettend mooie product behoeft is om fijn geraspt te worden, meng het met gekookte pasta, knoflook, peterselie en besprenkel rijkelijk met olijfolie. Wederom een perfect voorbeeld van een eenvoudig maar overheerlijk gerecht.

Toia italiaanse catering, bottarga

Pasta uit Rome 

Terug naar Rome, Lazio, pasta cacio e pepe! Het enige wat er in dit gerecht gaat is pasta, kaas en peper. Pici, pasta zonder ei. Pecorino semistagionato, niet te jong niet te oud en als derde: peper! Rasp en meng de kaas met de gekookte pasta, beetje gezouten kookvocht erbij, vers gemalen peper en smullen maar. 

Smaken verschillen! Dat is ook het leuke aan koken.

Eenvoudig Italiaans koken

Eenvoudig Italiaans koken, zoals je misschien al door hebt hoeft dus niet heel lastig te zijn maar begrijp me niet verkeerd: ik wil niet overkomen als een snob. Iedereen heeft het recht om lekker zelf te maken wat hem of haar smaakt, smaken verschillen! Dat is ook het leuke aan koken. Dus als je het lekker vindt om wat stukjes kip en champignons er bij te serveren dan moet je dat zeker doen. Echter zijn in Italië een aantal gerechten simpelweg niet bedoeld om aan te vullen met onze eigen creativiteit. Dus onthou, simplicity is the ultimate sophistication.