Hoe maak je de lekkerste Tortellini? Lees dit authentieke recept!

Tortellini

 

“Life is a combination of magic and pasta.”

 

En tortellini zijn een mooi voorbeeld van beide! Lees alles over deze heerlijke gevulde pasta hier in het Toia Magazine.

Tortellini.jpg

Herkomst van Tortellini

Elk recept heeft een herkomst, met name in Italië wordt dat sterk benadrukt. Zo ook in Bologna, dit wordt door vele gezien als de bakermat van Tortelli. Anderen zullen zeggen dat Modena de plaats is waar de tortelli zijn oorspong vindt. 

 

De Po vallei heeft door zijn geschiedenis een grote band met zowel varkensvlees als met parmezaanse kaas. Beide een belangrijk bestanddeel van de tortelli. Zo kreeg de omgeving een sterke band met deze pasta. In Parma hebben ze de vergelijkbare anolini, in Reggio Emilia de cappelletti en in Ferrara de cappellacci. Allemaal een afgeleide van de tortelli zoals deze in Bologna werd gemaakt. Tortelloni is een variant die we in Nederland ook tegenkomen en dat zijn simpelweg grote tortellini.

Waar komen tortellini vandaan.png
Herkomst tortellini .jpg

 

Tortellini recept

Het oudste tortellini recept dat bekend is komt uit ‘Libro di Cucina’ en dateert uit de 14e eeuw. In het boek staat een simpel recept dat vlees, ei, parmezaanse kaas en ‘enula’ bevat. Een plant die werd gebruikt als smaakmaker. Later, in de 16e eeuw werd er kaneel aan het recept toegevoegd en pas in 1974 werd dit gerecht opgenomen bij de ‘Chamber of commerce of Bologna’.

Het tortellini recept is dus een officieel geregistreerd gerecht met zélfs zijn eigen organisatie om dit gerecht te beschermen, genaamd Dotta confraternita del tortellino

 

Tortelli in Bouillon

Toen ik voor het eerst in Bologna was stapte ik op een vriend af en vroeg hem; wat is jullie meeste bekende gerecht hier in Bologna? Hij zei: Tortelli in brodo. Naar mijn grote verbazing dus geen pasta Bolognese, of zoals we het correct noemen: tagliatelle al ragù.

De tortellini worden met een vulling van ham en kaas gegeten in een bouillon van kip en dus niet met een saus.

Tortelli in Bouillon .jpg

 

Tortellini vegetarisch

Vegetarische tortellini zijn bijvoorbeeld zonder de prosciutto en alleen met kaas. Ook een aanrader is de klassieke combinatie van spinazie en ricotta als vulling voor de tortelli. Wanneer je de vulling vegetarisch maakt vergeet dan ook niet een vegetarische bouillon te trekken voor om ze in te serveren.

Wil je wel écht graag een saus? Smelt dan wat boter in een pannetje, voeg hier wat salie aan toe en serveer dit als saus voor bij de tortelli. Alleen nog een klein beetje geraspte parmezaanse kaas en het genieten kan beginnen!

 

 

Tortellini maken

 

Ok, we gaan tortellini maken, let’s go!

 

We beginnen met de pasta;

Ingrediënten:

400 gram 00 bloem - 4 eieren - Zout - water

Stort de bloem op een werkbank en maak er in kuil in. Tik de eieren los en leg deze in de kuil, doe hier een heel klein scheutje water bij en zout naar smaak. Pak nu een vork en roer van buiten naar binnen de bloem door de eieren. 

Wanneer het eerste gedeelte mooi gemengd is kan je verder met je handen, kneed het deeg goed tot het niet meer plakt. Leg de deegbol in een kommetje, dek hem af en zet hem een half uurtje tot een uur in de koelkast.

Dat was stap 1, nu gaan we beginnen aan de vulling.

Ingrediënten: 

100 gram kalfspoulet - 100 gram mortadella - 1 ei - 100 gram prosciutto crudo - 150 gram parmezaanse kaas - 20 gram boter - Nootmuskaat - Zout en peper. 

Vulling van tortellini.jpg

Zet een pan op het vuur en smelt hierin de boter. Wanneer de boter is gesmolten voeg je het kalfsvlees toe aan de pan. Terwijl dit rustig bakt snij je de mortadella en prosciutto crudo fijn. Rasp nu de parmezaanse kaas (Of maak deze fijn met gebruik van een mixer) en voeg deze toe aan de mixer. Voeg nu de fijn gesneden prosciutto crudo toe, de mortadella en het gegaarde kalfsvlees inclusief de boter. 

Breek een ei los en voeg deze aan de vulling toe, breng op smaak met peper en zout en start de mixer. Wees voorzichtig met het zout! De kaas is al redelijk zout van zichzelf. 

Haal nu het deeg uit de koeling en zet de vulling even in de koeling. Zodoende kan de vulling iets afkoelen voordat hij in de pasta gaat. Snij een gedeelte van het zelfgemaakte deeg af en rol deze uit met behulp van een pastamachine. Heb je wat meer ervaring met het maken van pasta probeer het dan met een deegroller! 

Snij de pasta in reepjes en vervolgens in vierkanten van zo’n 4x4 centimeter. Leg in het midden een klein beetje van de vulling en rol vanaf 1 hoek de pasta tot de andere helft dicht. Draai hem vervolgens om je vinger als een soort ring en duw hem dicht aan de onderkant. 

Het is makkelijker dan het lijkt! Misschien dat het bij de eerste paar even lastig lijkt maar na een aantal stuks gaat het al een stuk makkelijker. 

Bekijk deze video voor de instructies van het maken van de tortelli.

 

 

Serveer de tortellini in een kippenbouillon in een diep bord. 

 

Enjoy! 

 

Geen zin om te koken? Bestel authentieke Italiaanse catering, zoals bijvoorbeeld deze tortelli! :)