Wat is bottarga? en franciacorta?

Wat is bottarga?

Als liefhebber hou ik ontzettend van mooie Italiaanse producten. Ik reis dan ook vaak naar Italië om op zoek te gaan naar nieuwe producten, te genieten van klassiekers en te ontspannen met een mooi glas wijn. Ik heb door de jaren heen al een hoop mooie producten mogen proeven, bottarga is er daar één van. Wat is bottarga? Dat is een vraag die ik regelmatig hoor, niet gek want zo heel bekend is het product niet, kort gezegd is het de gedroogde kuit van de vissoort harder, in het Italiaans muggine. Een klassieker uit Sardinië, Licht zout, oranje-achtig van kleur en bomvol smaak! Heerlijk bij een aperitivo in plakjes gesneden of in de geraspte vorm door de pasta. Voor de visliefhebber maar ook voor de echte Italofiel een must om te proberen. 

Wat is bottarga? Dat is een vraag die ik regelmatig hoor
Toia Italiaanse catering maakt ook bottarga

wat is Franciacorta?

Nog een mooi product, inmiddels al een stuk bekender is de wijn uit Franciacorta. Wat is Franciacorta? Een mousserende witte wijn waarvan het proces om te maken overeen komt met dat van champagne. De mix van druiven die vaak bestaat uit chardonnay, pinot nero en pinot bianco maken het tot een prachtige wijn die niet onder de doet aan zijn franse neefje. Het grootste verschil zit hem in de prijs, die ligt bij een goede Franciacorta gemiddeld een stuk lager dan bij champagne. Ook dit is een echte must om te proberen, laat die fles prosecco een keer staan en ga eens voor een Franciacorta! Heerlijk als aperitief. 

Waar komt franciacorta vandaan?

Ik heb een vraag over Italiaans eten

De uitleg van het product bottarga en het antwoord op de vraag wat is bottarga? Dat bracht mij op het idee dat als Italiaanse traiteur je niet alleen Italiaanse catering verzorgt maar ook een stukje kennis overbrengt. Over de producten in Italië maar ook over het land zelf en over zijn cultuur en de geschiedenis. Zelfs over de weersomstandigheden worden mij wel eens vragen gesteld, wat overigens geen gekke vraag is als je op vakantie naar Italië gaat. Zodoende wil ik jullie graag vertellen dat ik er voor open sta om jullie vragen te beantwoorden, uiteraard zonder kosten. Gewoon om eens te zien of er dingen zijn die jullie willen weten over Italiaans eten of een ander Italiaans onderwerp, waar je bijvoorbeeld iets het beste kunt vinden. Waar je een goeie Fles Franciacorta koopt of een mooi stuk bottarga, maar ook andere vragen zijn welkom!  

Niels Drenth

29-05-2017