Wat is bottarga? alles wat je wilt weten [met het beste recept]

Wat is bottarga?

Wat is bottarga? Dat is een vraag die ik regelmatig hoor, niet gek want zo heel bekend is het product niet, kort gezegd is het de gedroogde kuit van de vissoort harder, in het Italiaans muggine. Een klassieker uit Sardinië, Licht zout, oranje-achtig van kleur en bomvol smaak! Heerlijk bij een aperitivo in plakjes gesneden of in de geraspte vorm door de pasta. Als liefhebber hou ik ontzettend van mooie Italiaanse producten. Ik reis dan ook vaak naar Italië om op zoek te gaan naar nieuwe producten, te genieten van klassiekers en te ontspannen met een mooi glas wijn. Ik heb door de jaren heen al een hoop mooie producten mogen proeven, bottarga is er daar één van.Voor de visliefhebber maar ook voor de echte Italofiel een must om te proberen. Het wordt veelal gegeten bij pasta in combinatie met peterselie, knoflook en een goeie olijfolie. De meeste gebruikte soort pasta voor bij bottarga is spaghetti. Ook in combinatie met artisjok, knoflook en olijfolie is dit een echte verwennerij. 

Wat is bottarga? Dat is een vraag die ik regelmatig hoor
Toia Italiaanse catering maakt ook bottarga

Linguine alla bottarga 

 

 

Ingrediënten 

 

-Linguine

-Bottarga 

-Peterselie

-Knoflook

-Zout

-Peper

-Olijfolie

-Peperoncino

 

 

Zet een grote pan met water op het vuur om de pasta te koken. Rasp de bottarga fijn en bewaar deze in een kommetje. Snij de knoflook en peterselie fijn en bewaar deze in een ander kommetje. Als de pasta bijna beetgaar is zet je een koekenpan op het vuur en leg je hier een laagje geraspte bottarga in met wat olijfolie en knoflook. Stort nu wat pasta in de koekenpan maar nog niet alles. Nu weer een laagje bottarga en knoflook en wat kookvocht en olijfolie en herhaal deze stappen tot de pasta op is. Voeg nu een klein beetje peperoncino en olijfolie toe. Neem een spatel en roer alles goed door elkaar, breng op smaak met een klein beetje zout en serveer in een diep bord.

 

 

wat is Franciacorta?

Nog een mooi product, inmiddels al een stuk bekender is de wijn uit Franciacorta. Wat is Franciacorta? Een mousserende witte wijn waarvan het proces om te maken overeen komt met dat van champagne. De mix van druiven die vaak bestaat uit chardonnay, pinot nero en pinot bianco maken het tot een prachtige wijn die niet onder de doet aan zijn franse neefje. Het grootste verschil zit hem in de prijs, die ligt bij een goede Franciacorta gemiddeld een stuk lager dan bij champagne. Ook dit is een echte must om te proberen, laat die fles prosecco een keer staan en ga eens voor een Franciacorta! Heerlijk als aperitief. 

Waar komt franciacorta vandaan?

Ik heb een vraag over Italiaans eten

De uitleg van het product bottarga en het antwoord op de vraag wat is bottarga? Dat bracht mij op het idee dat als Italiaanse traiteur je niet alleen Italiaanse catering verzorgt maar ook een stukje kennis overbrengt. Over de producten in Italië maar ook over het land zelf en over zijn cultuur en de geschiedenis. Zelfs over de weersomstandigheden worden mij wel eens vragen gesteld, wat overigens geen gekke vraag is als je op vakantie naar Italië gaat. Zodoende wil ik jullie graag vertellen dat ik er voor open sta om jullie vragen te beantwoorden, uiteraard zonder kosten. Gewoon om eens te zien of er dingen zijn die jullie willen weten over Italiaans eten of een ander Italiaans onderwerp, waar je bijvoorbeeld iets het beste kunt vinden. Waar je een goeie Fles Franciacorta koopt of een mooi stuk bottarga, maar ook andere vragen zijn welkom!  

Niels Drenth

29-05-2017